TV4 Sports tablå är ett mysterium

SPORTBLADET

Wikdahl: Jag hittar ingen programförklaring

Jag söker och söker efter en programförklaring. Men jag hittar ingen. Exakt hur den nya kanalen TV4 Sport tänker är ett mysterium. Men det jag hittar är detta:

Innebandyns elitserie, eller Svenska

Superligan som den ska heta, NBA-basket – och sportfilmer som, spänn fast dig, Days of thunder. Sedan förstås Serie A och La Liga

och fotbolls-VM för damer och?... Det blir en del ändå, när man pusslar ihop det. Och det blir, enligt kanalens chef Johan Kleberg, en ”jättesatsning”.

Jag hoppas att han inte ljuger och ställer mina förväntningar därefter.

Mest spännande i kanalens just nu är Svenska Superligan. Från att ha fått köpa sig sändningar så har innebandyn tecknat ett riktigt avtal. Att det sedan finns klubbledare som oroar sig för utvecklingen, deras egen roll och chans att påverka är ett sundhetstecken. Jag tror det kan bli riktigt bra om klubbarna själva har en stark röst i allt som händer.

SVT 24 var i fjol slutspelskanalen och några av de största höjdpunkterna var just innebandyn. Och då pratar jag framför allt om damsidan där precis allt hände. Det var otroliga nagelbitare till matcher, vansinniga vändningar, drömmål, dragningar och ren och skär idrottslig glädje.

TV4 Sport har inte tecknat avtal om daminnebandyn. Det är synd.

”Det är inte basket det här”, skrek Elfsborgs tränare Magnus Haglund i slutet av matchen när en mildare fysisk duell ledde till frispark för Kalmar.

Det är inte basket, det har Haglund rätt i.

Jag kan bara spekulera i vad han menade, men antagligen har det just med det fysiska att göra. Att basket är, som den gamla politiskt inkorrekta osanningen säger, en ”fjollsport” alternativt ”kärringsport”. Inte alls som den tuffa fotbollen där domaren inte blåser för minsta smekning och man verkligen får trycka till varandra. Där en man är en man och han står upp som en riktig man (hej, Fredrik Ljungberg).

Okunnigt, Haglund. Se en basketmatch i vinter.