Längdherrarna på stafettpallen

SPORTBLADET

Marcus Hellner grejade tredjeplats efter stark avslutning

Foto: SEKUNDSTRID Bild från upploppet, där det svenska stafettlagets Marcus Hellner (med tröja nr 3) kämpade till sig en tredjeplats.

Davos (TT) De svenska herrarna tog en pallplats, medan damerna tappade en tätposition till en femte plats på sista delsträckan när skidstafetterna avgjordes i världscupen på söndagen.

Sveriges herrlag med Mats Larsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner blev trea i världscupstafetten i Davos, Schweiz. Tjeckiens Milan Sperl var starkast i spurten och gick i mål en skidspets före Valerio Checci, Italien. Sveriges fjärdeman Marcus Hellner gjorde en bra slutsträcka och kom i mål en halv sekund efter toppduon. Hellner hittade inget eget spår på upploppet och kunde därför inte utmana Tjeckien och Italien.

Stafettsegern var Tjeckiens första i världscupen. För svensk del visade Johan Olsson god form då han, på andra sträckan, tog in flera sekunder och förde Sverige från en tolfte- till en sjundeplacering.

Sveriges tredjeman, Anders Södergren, gladdes åt pallplatsen, men var inte helt nöjd med sin egen insats.

– Loppet kändes inte helt hundraprocentigt, jag fick mjölksyra de sista 500 metrarna, men i allmänhet var det okej, sade han efter loppet enligt Internationella skidförbundet.

De svenska damerna gick in på den sista delsträckan i delad ledning när Charlotte Kalla växlade över till Anna Dahlberg, men Dahlberg lyckades inte hänga med när tempot skruvades upp och svenskorna slutade femma, 40 sekunder efter segrande Norge och 28 sekunder från en pallplats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM