Fullsatt när Modo körde över Skellefteå

SPORTBLADET

”Det var rena slutspelsstämningen”

Örnsköldsvik (TT)

För första gången var nya hockeyarenan i Örnsköldsviks fullsatt, vilket betyder 7600 åskådare. Modo tackade för det förtroendet och körde över Skellefteå. 5–2 i en match som var ojämnare än siffrorna visar.

– Rena slutspelsstämningen, kul att vi då kunde göra en så bra match, sade banans kung, Modos lagkapten Per Svartvadet.

Centern Svartvadet, 31, har fått en suverän start på säsongen. Långt bättre än den förra som i mångt och mycket gick i moll för den förre landslags- och NHL-spelaren.

– Det är roligt att spela ishockey när man får vara skadefri, det är länge sedan nu. Jag har kunnat träna ordentligt hela försäsongen och jag har bra tryck i benen, sade Svartvadet efteråt.

Han gick verkligen i bräschen mot Skellefteå, var delaktig i det mesta som Modo skapade framåt och gjorde ett hästjobb i boxplay, där han har få övermän i elitserien. Han gjorde fyra poäng, två mål och två assist.

Viktigt mål

Hans första assist kom med mindre än två minuter spelade och Modo en man kort. Svartvadet spelade fram Tobias Enström i en två mot en-situation, och Enströn sköt enkelt 1–0 mellan benen på Skellefteås målvakt Andreas Hadelöv.

– Ett sånt mål är oerhört viktigt, det knäckte Skellefteå lite, sade Svartvadet.

Sedan assisterade han Andreas Salomonsson till psykologiska 2–0 mindre än minuten från första paus.

Det enda hemmamålet Svartvadet inte var delaktig i var Tobias Viklunds 3–0 tidigt i andra perioden.

Per Svartvadet ”stängde” sedan själv i praktiken matchen när han efter endast tolv sekunder i tredje perioden rundade Skellefteås kasse och gjorde 4–0.

Men han lät sig inte nöja med detta. 5–1 tekade han in.

– Det har jag aldrig gjort tidigare. Jag tekade mot Jimmie Eriksson och han verkade lika glad som jag över målet, log Svartvadet.

Modo imponerade

Sammantaget en klart imponerade insats av Modo, som tagit elva av tolv möjliga poäng hemma i nya arenan. Skellefteå fick en lektion och hade just ingenting att sätta emot i defensiven mot ett mycket starkt Modo.

– Vi gjorde en grymt bra match, var taggade till tusen. Starkt inte minst av våra unga backar att hålla för trycket, sade Modokaptenen.

– Det är klart att vi kommer att förlora hemma, men det lag som vill besegra oss måste vara väldigt bra.

Det var inte nykomlingen Skellefteå.

– Vi hade ingenting att sätta emot, bensinen tog slut, sade tränaren Per-Erik Johnsson.

– Men jag vill inte förringa Modos insats, de fick oss dit de ville.

TT