Enkel match för Söderling

SPORTBLADET

Krossade tjeck på mindre än en timme

Foto: Robin Söderling klipper till.

Robin Söderling är klar för semifinal i Stockholm Open. Tennissvensken fick en behaglig resa i kvartsfinalen mot tredjeseedade Tomas Berdych, Tjeckien, och vann med klara 6–2, 6–3.

– Det fungerade bra, säger Söderling ödmjukt.

Den hårdslående Tibrosonen fortsätter att krossa allt som kommer i hans väg i Kungliga tennishallen. Efter storsegrarna i de två inledande omgångarna ställdes Sveriges just nu bäste tennisspelare sent på fredagskvällen mot betydligt tuffare motstånd.

Andreas Vinciguerras överman från i torsdags, den 21-årige tjecken Tomas Berdych, är en av tennistourens stora framtidsmän och är trots sin ringa ålder redan rankad elva i världen.

Av det märktes ingenting under fredagen.

– Han spelar väldigt ”rent”, slår till bollen hårt och vill inte förstöra spelet. Det passar mig, säger Söderling.

Svensken spelade stabilt och manövrerade enkelt ut Berdych med sitt tunga baslinjeartilleri. Samtidigt stod den frustrerade tjecken för mängder av enkla misstag och hade stora problem med att få in sin förstaserve.

Vann fem raka gem

Efter en trevande inledning bröt Söderling tjeckens serve fram till 4–2. Sedan fanns det ingenting som stoppade Söderling. 22-åringen vann de följande fem gamen och matchen var över redan efter 55 minuter – något som kan bli extra betydelsefullt inför det som komma skall.

– Jag kan inte känna mig fräschare i kroppen. Normalt sett brukar man känna sig ganska tung och lite trött inför en semifinal, men det gör jag inte nu, säger Söderling.

I semifinalen på lördagen ställs han mot den regerande Stockholm Open-mästaren James Blake. Amerikanen, som var nära att få tenniskarriären förstörd på grund av en allvarlig nackskada, har i år klättrat upp till den absoluta toppen och är rankad åtta.

– Blake spelar verkligen bra, han går på bollen hårt och spelar snabbt. Jag måste spela bra för att vinna, det kommer inte att bli lätt, men det ska det inte vara i en semifinal heller.

Andreas Lagnelius/TT