Här är mästarens svaga punkt

avAnna Andersson

Under fyra år har Mercedes dominerat. 2018 slår Ferrari tillbaka.
Tack vare starten.
Ingen förare har förlorat fler platser det första varvet än världsmästaren Lewis Hamilton.

De tre veckorna med lopp i Frankrike, Österrike och Storbritannien skulle bli Mercedes stora show. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas skulle ta över greppet om årets VM - men när nästan halva säsongen är avgjord toppar Sebastian Vettel förar-VM och Ferrari leder märkes-VM.

Trots att Mercedes tog tre pole position på lika många veckor tog Hamilton bara 43 av 75 poäng - och Bottas inte fler än 18 av 75. Detta går inte bara att skylla på dålig strategi och tekniska problem med bilen. Det största problemet är starten.

– Våra starter har varit okej, Ferraris starter har varit fantastiska, säger Mercedes stallchef Toto Wolff.

– Det gör starten till en risk.

I de sju senaste deltävlingarna har Ferraris förare startat bäst.

– Vi lägger ner väldigt mycket jobb på att försöka förstå problemet. Vi vet att vi måste komma av linjen lika snabbt som Ferrari, det är vi som har kvalar in på pole position. Vi ska försöka hitta en lösning till tävlingen i Tyskland, säger Mercedes ledande tävlingsingenjör Andrew Shovlin enligt motorsportmagazin.

Dåligt fäste

I Frankrike och Österrike hade Ferraris förare mjukare däck än kollegorna hos Mercedes, men på Silverstone senast var det inte fallet - ändå tappade Lewis Hamilton starten.

– Det var sämre fäste än vad vi hade räknat med och hans däck tog inte, säger Shovlin.

– När däcken inte fäster tappar du snabbt ett par placeringar.

Statistiken visar också att det är Mercedes förare som tappat flest placeringar under det första varvet. Lewis Hamilton har förlorat 17 placeringar och Valtteri Bottas 14, men där har även Ferrari ett negativt tal. Sebastian Vettel har också förlorat 14 placeringar och Kimi Räikkönen sju. De negativa talen beror bland annat på mellan Vettel och Bottas i Frankrike samt Räkillönen/Hamilton på Silverstone. Red Bull har däremot positiva tal Daniel Ricciardo har tjänat fem placeringar och Max verstappen 12.
De kommande helgerna avgörs de två sista deltävlingarna innan sommaruppehåller.


Annas motorlista – veckans snackisar

1) Ferrari
Det klassiska teamet toppar både förar-VM och märkes-VM efter 10 av årets 21 lopp. I helgen är det inget F1-lopp, men därefter följer deltävlingarna i Tyskland och Ungern de två sista helgerna i juli.

2) Dani Pedrosa
En av de stora förarna inom motoGP har bestämt sig för att avsluta karriären. Inför helgens deltävling i Tyskland meddelade spanjoren att han lägger av efter årets säsong.

3) Sebastian Vettel
Inför Tysklands GP på Hockenheimring leder han VM. Nästa veckans F1-lopp kan vara det sista på tysk mark, arrangören bekräftar att det inte blir något lopp på Hockenheimring 2019.

4) Felix Rosenqvist
I fjol var han trea i Formula E. Samma placering har han chansen att försvara under helgens två avslutande lopp i New York.

- Det är klart att jag vill ta en topp tre-placering i mästerskapet, men mitt mål den här säsongen var att vinna titeln och det kommer jag inte att lyckas med, säger svensken.

5) Robert Dahlgren
Han leder STCC och tog en seger i Falkenberg. Årets säsong är den jämnaste någonsin och nästa deltävling avgörs på Gelleråsen den 18-19 augusti.

6) Thed Björk
Svensken är fyra i WTCR inför helgens deltävling i Tjeckien, men det är tajt i toppen och en bra helg kan ta honom upp på en pallplats.

7) Masarna
Fem svenska förare i matchen mot Rospiggarna. Det blev förlust på banan, men en seger för svensk speedway. Antalet utövare som får köra i 500-klassen har minskat från 270 till 70 de senaste 30 åren och när många klubbar väljer att satsa på utländska förare gick Masarna åt motsatt håll.

8) Robert Kubica

Williams testförare erkänner nu att han hade ett kontrakt med Ferrari 2012. Han skulle ha varit teamkollega med Fernando Alonso, men rallyolyckan förändrade hans liv.

9) Joel Eriksson
DTM kör två race på Zandvoort i helgen och svensken ligger 12:a i mästerskapet.

10) Mercedes
Två tunga medarbetare lämnar F1-teamet.

Aldo Costa, en av männen bakom den F1-blil som dominerat mästerskapet de senaste åren, slutar och ska bli rådgivare åt stallet. Även tävlingsdirektören Även Mark Ellis lämnar jobbet vid årsskiftet.

Motorstopp
Santino Ferrucci

F2-föraren har gjort allt fel man kan göra och är avstängd i fyra lopp. Han rammade sin teamkollega, dök inte upp när domarna ville prata med honom och hade dessutom en mobil i handen när hans bil rullades in mot startgriden.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM