Hamilton vann Frankrike GP – tog över VM-ledningen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claude Paris / TT / NTB Scanpix

SPORTBLADET

Den nya motorn gav Mercedes fart - och Lewis Hamilton segern i Frankrike GP.

Nu leder han VM i Formel 1.

– Det har varit en fantastisk dag, jublar britten.

Frankrikes GP inleddes med en smäll redan i den första kurvan. Ferraris Sebastian Vettel fick inte stopp på bilen och körde in i Mercedes Valtteri Bottas. Finländaren drabbades av en punktering och rasade genom fältet innan han kom in i depån. Även tysken tvingades byta en trasig nos innan han inledde sedan sin jakt genom fältet, det räckte fram till plats fem.

I täten tog Lewis Hamilton greppet om loppet, han vann före Red Bulls Max Verstappen och Kimi Räikkönen, Ferrari.

– Jag är väldigt tacksam för att vi har haft en väldigt bra helg, säger Hamilton efter loppet.

”Inte hunnit tänka på det”

Segern gjorde att Hamilton tog över ledningen i VM, efter Frankrike GP leder den regerande mästaren VM med 14 poäng före Sebastian Vettel.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på det, men det är där i toppen som jag vill vara.

För Marcus Ericsson var det en tuff helg. Han kraschade under fredagen och tappade mycket tid på banan och fick dessutom ett reservchassi. Han hade ett race längre ner i fältet och gick i mål på plats 13.

– Jag hade en riktigt bra start, men sedan gick det inte alls lika bra. Jag hade ingen fart den första stinten och hade svårt att hålla emot. Jag vet inte om det berodde på att jag kört så lite den här helgen, men bilen kändes inte alls bra. Tyvärr tappade jag de placeringarna som jag tog i starten. Efter det tyckte jag ändå att det gick bra, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

Kollegan tog nya VM-poäng

Han kunde konstatera att hans teamkollega Charles Leclerc tog en ny VM-poäng.

– Jag har lite att jobba på. Med tanke på min startposition var det ett godkänt race, men startar man fem-sex platser längre fram är det lättare att ta poäng. Jag måste jobba vidare på det, säger svensken till TV-kanalen.

Nästa deltävling avgörs i Österrike om en vecka.

– Det är kul att det är många race här i juni och juli, säger Ericsson.

– Vi har hittat lite grejer i inställningarna som vi kan jobba vidare med inför tävlingen på Spielberg och vi får se om vi kan bygga vidare på det.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: