Knappt 900 svenska biljetter sålda inför kvartsfinalen: ”Svårt att ta sig dit”

avJacob Larsson, Petra Thorén

GELENDZJIK/STOCKHOLM. I åttondelsfinalen mot Schweiz i S:t Petersburg var flera tusen svenska fans på plats för att stötta Blågult.

Under fredagsmorgonen rapporterade Fifa att endast 862 svenska medborgare köpt biljett till kvartsfinalen mot England.

– Många har svårt att ta sig dit, säger Lena Danielsen, biljettansvarig på SvFF till Sportbladet.

På lördag spelar Sverige kvartsfinal i Samara mot England. Framgångssagan fortsätter och en faktor som betytt mycket för spelarna på vägen är stödet från fansen.

Trots den korta framförhållningen mellan segern i gruppspelet och kvartsfinalen kom mellan fyra och fem tusen svenska fans till S:t Petersburg.

I Samara, som ligger 100 mil öster om Moskva i Ryssland, blir stödet klenare.

”Inte lika lätt att ta sig till Samara”

Lena Danielsen, biljettansvarig på Svenska fotbollförbundet, meddelar att man räknar med mellan 1 000 och 1 500 svenska fans.

– Vår indikation är att det kommer vara ungefär 1500 svenskar som kommer se matchen på plats i morgon, säger hon till Sportbladet.

Vad tror du att det beror på?

– Många har nog svårt att ta sig dit. Det är inte lika lätt att ta sig till Samara som att ta sig till S:t Petersburg.

Susanne Petersson, styrelseledamot i Camp Sweden, är på plats i Samara. Hon är mitt i förberedelserna inför fansens ankomst.

– Vi har träffat Svenska fotbollförbundet och fått klart med restaurang där vi ska vara. Sen för vi en dialog med myndigheterna om en marsch. Men det är en väldigt utdragen stad, berättar hon.

”Många är osäkra”

Det verkar dock inte komma så många svenska fans?

– Det blir ett litet gult hav. Men förhoppningsvis hamnar vi tillsammans. Vi som är på plats får heja lite extra.

Susanne Petersson tror att en faktor till det klena antalet är att många supportar tror att det är för kort med tid för att skaffa Fan-ID. Fifa släppte under torsdagen ett nytt antal biljetter.

– Jag tror att många är osäkra på hur de ska lösa det. Men det räcker att få en bekräftelse elektroniskt för att komma in i landet, sen hämtar man ut det på plats.

Hon berättar att det är få fans, både svenska och engelska, på plats i Samara just nu.

Vilken relation har de svenska fansen med den engelska?
– Vi har en god erfarenhet av brittiska fanns, inte minst sedan EM i Ukraina. Det känns bara kul.

”Det är sjukt kul”

Hur mår de svenska fansen just nu?

– Väldigt bra, det här en situation man inte kunde ha en aning om skulle bli. Sen upplever man kanske inte VM-hysterin på samma sätt här i Ryssland som de gör hemma.

Flera av spelarna har visat sin tacksamhet för fansen på sina sociala kanaler. Efter matcherna i VM har de tackat de som varit på plats. Men de känner också för alla de svenska fans som stöttar dem från hemmaplan.

– Det  är sjukt kul att kunna ge dom den här glädjen. Vi gör det för alla därhemma som stöttar oss. Det är vi 23 som blivit valda att kriga för Sverige, sa Albin Ekdal efter segern över Schweiz.

Foto: Pontus Orre
Runt 1 000 svenska fans kommer att finnas på plats.
ARTIKELN HANDLAR OM