Mejla

Jennifer Wegerup

Alla blickar riktas mot Ibrahimovic och Ronaldo

Publicerad:
Uppdaterad:

Cristiano Ronaldo kom.

Han strålade.

Han sa att Portugal är bäst.

Han sa att han själv är bäst.

Men, viktigast, han sa en sak till:

Oavgjort vore inte dåligt.

Drivande moln och en matt hösthimmel över Solna. Men på Råsunda tindrade de portugisiska stjärnorna. Klarast av alla lyste Cristiano Ronaldo.

Redan på vägen till pressingången mötte jag fansen som väntade för att få en skymt av världens kanske bäste spelare just nu.

”Ska du träffa Ronaldo. Ta mig med, ta mig med! Säg att jag jobbar med dig!”.

Mest var de småkillar och yngre män, de som väntade och längtade, men där fanns en och annan tjej också. Aldrig har jag fått så många mejl från kvinnor som när jag efter EM-finalen 2004 intervjuade en Ronaldo i tårar. Det var många som ville trösta knyttet. 

I går behövde dock Ronaldo ingen tröst. Det var idel leenden och ivriga försäkringar om hur roligt det var med alla fans, till och med den närgångne utanför spelarhotellet. 

”Jag är ledsen att jag inte alltid kan skriva autografer, men jag känner mig hedrad och vill tacka alla”.

Smart, slipad och säker i sig själv

Så smart, så slipad, så säker i sig själv och sin roll.

 Hade det här varit en  Harlekin-roman hade jag också nämnt att hans blick glittrade i kapp med hans örhängen. Nu nöjer jag mig med att konstatera att Cristiano Ronaldo vid 23 års ålder redan har en utstrålning som en världsstjärna. Snart kan han också få utmärkelsen som världens bäste. Den internationella Guldbollen blir med stor säkerhet hans. När den första frågan om den gyllene bollen skar genom den allt syrefattigare luften nere i Råsundas press-bunker liksom sträckte Cristiano Ronaldo på sig. I kväll vill han leda sitt Portugal till seger, men för lagets och landets skull, inte för sin egen. 

”Jag har inget att bevisa. Det finns inga tvivel om vem som ska ha Guldbollen”, sa han.

Följt av ett leende, men med allvar bakom. Han vet precis hur bra han är och i kväll kan även Sverige, fruktar jag, få veta det. Jag frågade honom vad han tycker om Sverige och Ronaldo svarade: ”Ett mycket bra lag. Men vi är bättre”.

Han sa dock också, och det säger en hel del om med vilket allvar Portugal tar den här matchen:

”Oavgjort vore inte ett dåligt resultat”.

Jag fortsatte att fråga honom om Zlatan och svaret blev, intressant nog, en kopia på det vår svenske stjärna gav för några dagar sen, när han fick frågor om Ronaldo.

”Alla vet vem Ibrahimovic är. Han är en stor spelare. Men det finns tio andra spelare i Sverige. Det här är inte en match mellan oss två”.

Sant. Och ändå inte. För ikväll, i höstens sista blågula match på Råsunda, kommer två av världens absolut bästa att finnas på planen. Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic. Visst blir det en match mellan två lag, mellan ett sargat Sverige och ett skakat Portugal. Men det är på de två, de självlysande stjärnorna, som allas blickar kommer att vila. 

Kan bli stort och vackert

Portugals sympatiske förbundskapten Carlos Queiroz ägnade en vacker stund åt att hylla Henrik Larsson. Men vår senaste lagkapten lyser i denna stormatch inte med något annat än sin frånvaro. 

I stället fick oss i går en ny kapten, en ny härförare, en man att gjuta mod i och leda det svenska reservlag som känns nere på knä redan på förhand. Zlatan Ibrahimovic. Ni som läser mig vet att han varit mitt namn för kaptensrollen länge. Nu återstår att se om han är man nog för uppdraget, kan axla rollen. 

Hans första duell blir den i stjärnornas krig mot Cristiano Ronaldo i kväll. Det kan bli stort, det kan bli vackert. 

Lika vackert som Ronaldos konster på uppvärmningen till Portugals träning. Vi satt på Råsundas läktare, såg skymningen komma smygande runt hörnet och såg Ronaldo behandla bollen som hon vore den allra käraste i hans rika bukett av sköna damer. 

Så lätt, så smeksamt, så njutningsfullt. Vi kunde bara sitta stilla och ta in mästerverket, beskåda ett stycke fotboll när det är som allra vackrast.

Sen stängde Råsundas portar ute oss och när de öppnar i kväll är leken slut. Då är det bara Sverige-Portugal och Zlatan-Ronaldo. Två lag, två män och tre poäng att slåss om.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN