Stor pensionärsträff när damernas storslalom visas

SPORTBLADET

Vi står inför ett lysande tv-sportår.

Men innan vi ger oss i kast med det – hur var det gamla?

Här är några snabba klipp från året som gick.

Årets ”Torsk på Tallinn”: Henke Larssons ”Ål i kalsongerna”. Man börjar fatta det nu – Henrik Larsson är inte den han utger sig för att vara utan en ulv i.. ålakläder.

Årets Janne Josefsson: Brottaren Jimmy Samuelsson blev korsförhörd av ett Sportnytt-team medan han låg halvt förlamad och väntade på ambulansen.

Årets gäspning: Den man tar till när man som trist förvärvsarbetare försöker hålla sig vaken för att se Fotbollsmåndag 23.35, innan man bestämmer sig för att fatta tandborsten i stället för fjärrkontrollen.

Årets skor: De bara dök upp en enda gång i Fotbollskväll – och sen var de borta: Mats Nyströms superhäftiga gympasskor. Tur var det, för de stal hela showen och var omöjliga att slita blicken ifrån.

Årets rasbiolog: ”DNA-koden från Balkan kan vara lite speciell – man gillar att känna sig som nr 1.” Sladjan Osmanagic förklarar Zlatans beteende i Fotbollskväll.

Årets Lasse Brandeby: SVT-sportens satsning på dans-VM. Jag kollade faktiskt på det och det var pengarna i sjön.

Årets köttmur: Den där som Fotbollsmåndag ställde upp för att visa ur många experter man hade och hur mycket allvar det blev om man ställde dem på rad. Alla var män, alla stod med armarna i kors. Man fick lust att kittla dem.

Årets biroll: SVT:s Ola Brännholm hittade flera intressanta fenomen under friidrotts-VM – bäst var när han gjorde ett miniporträtt på killen som hade som uppgift att fånga upp ljudet när ett spjut landar.

Årets snyftare: Danske huliganen som i en dokumentär i TV4 Sport fick berätta om (buhu) hur dum han är och hur han ser sig som (snyft) en stor clown på en cirkus. Det fanns bara ett problem med huliganens historia – han hävdade hela tiden att han bara ville prata med domaren. Alla som såg vad som hände vet att det inte är sant.

Årets stora krypteringsproblem: När vi försökte reda ut om det var Brolin, Ravelli eller någon annan som Patrick Ekwall kallat ”den bittraste jag träffat”. Ett svårt pussel, men nu vet jag svaret.

Årets mest oväntade: Högsta siffran för Eurosport under en hel vecka i november? En toppmatch i fotboll? Ett mästerskap? Inte alls. Tyngdlyftnings-VM från Thailand damer, 48 kilo, var den stora dragaren.

Årets John Wayne:

Niklas Wikegård tyckte inte att en tackling som gav fyra matchers avstängning skulle varit utvisning.

Årets pensionärsträff: När damerna kör storslalom är 60 procent av tittarna över 60 år. På längdåkningen är 66 procent 60-plusare. Skidsport är tv-sport för nostalgiker.