Alfelt: Inter vinner både ligan och Champions League

SPORTBLADET

Stabilt lagspel, säkert försvar, lite anfallselegans och lite tur.

Zlatans Inter är bäst i Europa just nu.

Utan att imponera.

Att Dida har konstnärliga ambitioner vet vi sen hans taskiga skådespelarinsats mot Celtic.

Men att Milanmålvakten kunde göra tavlor som gårdagens trodde jag faktiskt inte. Skuttet mot hans vänstra stolpe bort från bollen när Cambiasso sköt var något av det sämsta jag sett en målvakt prestera på så hög internationell nivå.

Bara för Zlatan och hans Inter att tacka och ta emot. En konkurrent som borde kunna vara med i jakten på scudetton är definitivt avhängd.

Milanoderbyt blev ingen jättehöjdare men absolut en match utförd på en kvalitetsmässigt mycket hög nivå.

Jag förstår inte gnället på att Kaká och Zlatan Ibrahimovic. Osynliga kallas de i dag av ganska många bedömare.

Håller inte med om det.

Kikar man på vad Zlatan gör före

Inters första mål ser man en läckerhet där han i en rörelse tar emot och direkt passar bollen precist och öppnande obekymrad om att han attackeras av tre motståndare.

Inte sen Thylanders mål

Zlatans passning följdes dessutom upp med två lysande prestationer av matchvinnaren Esteban Cambiasso som passade vidare och Julio Cruz som gick mellan fyra motståndare och sköt mål i farten.

Ett lika underbart fotbollsmål som Andrea Pirlos ledningsmål för Milan.

Maken till hans skruvade frispark – och detta lovar jag att jag aldrig trodde jag skulle skriva i samband med en supermatch i absolut världsklass – har jag inte sett sen Trelleborgs Mattias Thylander hängde in bollen i ”samma” kryss mot Brommapojkarna.

Järngrepp om ligan

Milan föll åtminstone till en del in i den klassiska italienska defensivfällan att omedelbart tro sig kunna försvara ett ledningsmål tiden ut i en betydelsefull match.

Man backade hem och hoppades på Kakás djupledslöpningar för att kunna koncentrera sig på att skära av ytor och vinklar för Zlatan och Inters andra kreatörer.

En defensiv inställning som ofta straffar sig just på det vis som den gjorde på San Siro inför fans som protesterade med sin tystnad mot nya regleringar för supportrar.

Inter utnyttjade ytorna, flyttade fram och tryckte på och Milan orkade aldrig riktigt att växla upp igen.

För Inter är segern enormt viktig, även om man på pappret slog ett mittenlag. Värdet av att besegra sin huvudfiende är att man stärks i självförtroendet även mot övriga motståndare. Ingen ser ju Milan som ett mittenlag i praktiken.

Fast Interspelarna behöver knappast förbättra tron på sig själva ännu mer. Man har kopplat ett järngrepp om ligan och frågan är om det bara är en splittring där prioriteringen framöver gäller Champions League som kan få Zlatans lag ur balans?

Jag tror att Inter vinner både ligan och CL. Därför att Inter just nu är mesta laget i Europa.

Även när tongivande spelare saknas – som i går då både Stankovic och Vieira var borta – finns det en stabilitet genom hela laget som gör det om inte oslagbart så väldigt svårslaget.

Spår jag rätt får en kollega till mig väl hoppas på en bättre sommar nästa år. Inte så kul att lifta till Italien iförd bikini om det blir en repris av årets regniga helvete.