Ska riva muren

SPORTBLADET

Europas bästa tränar tillsammans för att knäcka kineserna

Foto: De ska riva den kinesiska muren. Werner Schlager, Vladimir Samsonov, Jörgen Persson och Timo Boll.

STOCKHOLM-PEKING. Sverige rev den kinesiska pingismuren 1989.

Nu har hela Europa gått samman för att göra om bedriften i OS.

– Det behövs, säger förbundskapten Erik Lindh.

9 april 1989 är ett klassiskt datum i pingishistorien.

Det var då Sverige förnedrade supermakten Kina i lagfinalen i VM med 5–0 i matcher efter att kineserna vunnit samtliga VM-guld i lag under 1980-talet.

”Alla var där”

Efter att gått igenom en tung period under 1990-talet kom Kina tillbaka och efter det svenska guldet 2001 har man vunnit samtliga lagfinaler och i senaste VM var det till och med helkinesiskt i samtliga finaler i singel och dubbel.

Men nu har Europa fått nog. Inför OS har hela den europeiska eliten legat på träningsläger ihop och sparrat mot varandra: Boll, Samsonov, Schlager, Maze, Persson.

– Alla var där, säger Persson.

Sedan den 12 juli har det blivit totalt 17 dagar i Österrike och tyska Frankfurt och Düsseldorf.

Kvar från det svenska klassiska bragdlaget finns Jörgen Persson och Erik Lindh - Persson som spelare i sitt sjätte OS och Lindh som förbundskapten.

”Det behövs”

– Det var jättebra kvalitet på träningarna. Men inte bara träningarna - det är bra att bara vara i denna miljö; alla höjer sig och det smittar av sig, säger Lindh och fortsätter:

– Att alla de bästa i Europa tränar ihop så här var extremt. Men det behövs.

Persson:

– Vi svenskar körde nästan inte ihop alls för det har vi gjort så mycket tidigare. Det var bra att få sparra mot de bästa i Europa.

Persson till final

Lägret avslutades i fredags med en träningsturnering där alla de bästa deltog utom österrikaren Werner Schlager. Då passade Jörgen Persson på att sätta sig i respekt genom att gå fram till final.

I morse svensk tid landade det svenska laget med Persson, Jens Lundquist och Pär Gerell i Peking och det pingistokiga Kina.

Onsdagen den 13 augusti börjar man riva den kinesiska muren... igen.