”Jag är en idiot om jag är missnöjd”

SPORTBLADET

Wissman slutade sist i finalen på 400 meter

Foto: Sist i loppet – men nöjd  Johan Wissman sprang i mål som siste man i finalen. Trots det är den 25-årige skåningen nöjd med sitt OS. Först i mål är amerikanen LaShawn Merritt.

PEKING. Hans tid från semifinalen, 44,64, hade räckt till silver.

Men Johan Wissman, 25, blev sist i dagens final på 400 meter med beskedliga tiden 45,39.

– Jag är en idiot om jag är missnöjd med det här, säger Wissman som kommit tillbaka starkt efter skadebekymmer.

I försöken sprang Wissman på 44,81 – trots att han mådde riktigt uselt. Den tiden förbättrade han ännu mer i semifinalen när han överraskande sprang på 44,64.

Men i dag var bränslet slut.

Wissman hamnade på banan utanför guldmedaljören LaShawn Merritt, USA, och tog sig i mål som åtta.

– Man kan inte säga att jag stumnade fullständigt. Det är tuff konkurrens och man måste vara rättvis mot mig och inte bara titta på tiden. Det är inte så att jag tokdör på slutet, säger Wissman.

”I ett vacuum”

– Jag försökte att gå ut lite lugnare. Men tyvärr hamnade jag lite för långt efter LaShawn som öppnade väldigt fort. Jag hamnade i ett litet vacuum och kom aldrig riktigt in i loppet. Det funkade inte riktigt i dag, men det är möjligt att luften hade gått ur mig lite beroende på att jag har höjt mig såpass mycket och gjort två otroligt bra lopp, fortsätter Wissman som sprang med lindad högerfot.

– Jag har ont här och här och här och här. Jag har väldigt känsliga fötter. I slutet av säsongerna har jag till och med svårt att jogga.

Wariner avsatt från tronen

Svensken kroknade på slutet och tiden 45,39 är under hans kapacitet. Men finalloppet var sakta och det var egentligen bara LaShawn Merritt som presterade på den regntunga banan.

Amerikanen Jeremy Wariner – VM-guldmedaljör 2005 och 2007 och regerande olympisk mästare – tog silver, nästan en sekund efter segraren.

– Det är skönt att han (Wariner) visar sig lite mänsklig.

Vad tänkte du när du tittade på tavlan och såg att tvåan hade 44,74?

– Det går inte att tänka på det, det är bra löpare och stenhård konkurrens. Den tiden LaShawn gör verkar ju stenbra med dom här förutsättningarna. Det gick inte fort för någon annan.

Wissman – som haft problem med skador – är trots sistaplatsen nöjd med sitt mästerskap.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna springa så fort som jag gjorde i försöken. Sedan höjde jag mig ännu mer i semifinalen.

”Inte extremt långt upp”

– Drömmen om att nå OS-final kändes väldigt långt borta för 1,5 månad sedan då jag fick en bristning i baksidan av låret. Det är egentligen inte klokt att jag nått till OS-final med de förutsättningar som jag har haft. Men jag är väl helt enkelt bra på mästerskap.

Nu ser han framemot OS i London om fyra år.

– Jag visade att det inte är extremt långt upp. Det roliga är att jag tar mig hit, nu är jag i de här finalerna och det är här jag hör hemma. Det gäller bara att fortsätta på det här viset.

Kvar av säsongen är GP-tävlingarna i Zürich och Brüssel samt Finnkampen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS