Sommar-OS

Sverige utslaget

Av: 

Emil K Lagnelius

SPORTBLADET

Sportbladet.se:s Emil Karlsson direktrapporterade från kvartsfinalen

SHENYANG. Sveriges damfotbollslandslag hade inte besegrat Tyskland i ett stort mästerskap under det här århundradet.

Det gick inte nu heller – även om det var nära.

Tyskland vann med 2–0 efter förlängning.

Sportbladet.se:s Emil Karlsson, på plats på Shenyang-stadion, direktrapporterade från kvartsfinalen Sverige–Tyskland – minut för minut.

Matchen slut: Tack och hej, Sverige.

120 min: Farlig frispark av Victoria Svensson. Men Angerer gör en tv-räddning.

118 min: Distansskott Schelin. Men rakt på Angerer. Den tyska målvakten, till vardags i Djurgården, har nu hållit nollan i snart 390 minuter. Imponerande!

116 min: 2–0 till Tyskland! Simone Lauhder får ett läge på högerkanten. Lindahl är felplacerad, ser ut att chansa på att ett inlägg ska komma, och bollen går in i nättaket vid främsta stolpen.

114 min: Thunebros långa frispark nickas utanför av Rohlin, men vi får en gratishörna – som inte förvaltas.

112 min: Thunebro gör ett starkt hemjobb – men slarvar bort bollen. Mittag drar på ett skott – i burgaveln. Jaja, alla lösa går om. Fram med allt nu.

110 min: Sverige har flyttat upp positionerna och kanske, kanske drar tyskorna sig omedvetet tillbaka. Sverige gör ett dubbelbyte. In med Johanna Almgren och Maria Aronsson, ut med Sara Larsson och Therese Sjögran. Sverige går ner på en trebackslinje. Pumpa på nu!

Andra förlängningskvarten har startat:

Första förlängningskvarten är slut:

104 min: 1–0 till Tyskland! Renate Lingors hörna når fram till Conny Pohlers som vinner nickduellen mot Victoria Svensson och nickar in bollen i mål. Lindahl är på bollen, men lyckas inte styra den utanför. Fan!

103 min: Rohlin slarvar när hon ska nickrensa. Mittag snor åt sig bollen och inlägget blir farligt. Men Paulson rensar till hörna.

101 min: Svensk frispark några meter utanför straffområdet. Landström drar på. Bra skott. Men tyvärr rakt på Angerer. Och nu rullar vågen på läktarna.

98 min: Behringer står, som många gånger tidigare under matchen, helt omarkerad längs Sveriges högerkant. Sverige har flyttat över hela laget till vänster. Bollen kommer till slut ut till Behringer – som obegripligt nog har lyckats ställa sig i offsideposition. Men nu måste Paulson och Östberg täta på den kanten!

97 min: Den tyska läktarsektionen försöker återigen dra igång vågen. Och lyckas faktiskt en gång till. Nähä... Bara till hälften av läktaren...

96 min: Ett sorl av förväntan har lagt sig över stadion här i Shenyang. Om Sverige fortsätter att ha samma flax som tidigare i matchen så tar vi det här.

92 min: Behringers nicklobb dalar mot den bortre stolpen. Lindahl är på mellis, har inte koll på situationen, men bollen tar i ovansidan av nättaket. Puh – igen!

Första förlängningskvarten har startat:

I väntan på förlängning: Åh, herregud, jag kan inte smälta stolpträffen. Bollen gick alltså som ett streck i luften och var på väg mot det högra krysset. PUH!

Ordinarie tid slut – förlängning väntar: 2x15 minuter. Är det inte avgjort då vidtar straffläggning.

90+3: Melanie Behringer vänder bort det svenska försvaret, skaffar sig skottläge – och prickar stolpen. Klockrent. Nu hade vi så jäkla mycket tur att jag inte vet vad jag skriva...

90+2: Lindahl och Thunebro missar i kommunikationen och jag hostar ut hjärtat. Men Thunebro lyckas reda ut situationen.

90 min: Prinz får läge vid straffområdeslinjen – och skjuter utanför. Tre tilläggsminuter aviseras.

89 min: Mittags försök till volleyskott går högt över.

87 min: Seger slarvar med en passning. Hingst drar på ett distansskott som vållar visst problem för Lindahl. Men inget baklängesmål och nu luktar det 0–0 och förlängning.

86 min: Landström är nära att slita sig fri. Men Hingst slänger sig och täcker skottet.

84 min: Schelin, som tidigare varit helt osynlig, fintar bort ett gäng spelare och slår ett fint inlägg till Landström. Men Landström får inte ner nicken. Över, tyvärr.

83 min: Paulsons misslyckade inlägg ställer till problem för Angerer – som tippar till hörna.

81 min: Anja Mittag är nära att rinna igenom, faller – och vädjar mot domaren. Men Damkova vinkar bara att tyskan ska resa sig upp.

77 min: Landström kommer snett in i en duell, fäller Hingst och riskerar sitt andra gula kort. Men domaren är snäll mot Landström. Puh!

75 min: Lindahl boxar bort Behringers frisparksinlägg. I samma minut är Garefrekes nära att få ett friläge efter en stickare i djupled. Men Lindahl gör en lika vågad som fenomenal utrusning och räddar Sverige från ett baklängesmål. Bra! Men öka takten sist kvarten nu!

73 min: Birgit Prinz sprintar ifrån Sara Larsson och skjuter ett skott med vänstern. Bollen går mellan benen på täckande Rohlin – men utanför. Puh! Samtidigt får jag reda på att dubbelparet Aspelin och Johansson tagit sig till final efter en semifinalrysare i tennisen. Kul!

71 min: Skadade Bresonik byts ut, Babett Peter kommer in. Aprop namn. Om jag inte har nämnt det tidigare heter domaren Dagmar Damkova och kommer från Tjeckien.

70 min: Försök till volleyskott av Östberg. Men avslutet blir misslyckat. Men nu har Sverige börjat ta över matchen.

69 min: Östberg vinner en duell med Bresonik, som blir liggande. Spelet fortsätter och Östberg har ett hav av yta att gå på längs högerkanten. Men svenskan tvekar och inlägget blir tamt.

68 min: Nähä, jag hade fel. Linda Forsberg byts ut, Östberg tar kivet upp på högeryttern och Paulson blir högerback.

66 min: Anna Paulson är på väg in. Nu ryker Östberg, som signalerat för byte.

63 min: Prinz vänder ut och in på Frida Östberg och skaffar sig skottläge med vänstern. Men Rohlin kastar sig förtjänstfullt och bryter till hörna.

60 min: Publiksiffran tillkännages. 17 210 åskådare. Sektionen med tyskar försöker dra igång vågen på läktarna. Och efter några tafatta försök så lyckas de faktiskt. Melanie Behringer drar på ett distansskott – över.

57 min: Hörna för Sverige – och den blir riktigt farlig. Angerer är ute och flaxar och bollen landar hos Landström som drar på ett skott – som täcks i muren av tyska försvarare.

55 min: ”En pissmatch”, säger kollega Wegerup bredvid mig och jag kan bara skriva under. Samtidigt får Jessica Landström ett gult kort för en sen tackling på Kerstin Stegemann.

54 min: Matchen promenerar fram i lågt tempo. Spelkvalitén är låg. Många felpassningar. Men just nu är lagen ungefär lika dåliga. Spontant känns det som en 0–0-match, men bara för det så smäller det väl till om någon minut...

52 min: En tysk hörna går rakt igenom det svenska försvaret. Men ingen farlig målchans.

49 min: Caroline Seger spelar fram Victoria Svensson som får ett bra läge inne i straffområdet. Men Vickans avslut är alldeles för tamt. Utanför.

Andra halvlek har startat:

Paus: Lite statistik för första halvlek. Sveriges siffror först. Skott: 4–7. Skott på mål: 2–3. Hörnor: 4–3. Bollinnehav i procent: 49–51. Men ta siffrorna med en nypa salt. Enligt statistiken har inte en enda frisparks delats ut i första halvlek. Och det vet jag att det inte stämmer.

Paus: Pratade nyss med fotbollsreportern Jana Wiske på tyska tidningen Kicker.

– Tyskorna är inte så dåliga som tidigare. Draget att sätta in anfallaren Anja Mittag från start har gett ett bättre anfallspel och mittfältet är mer organiserat. Dessutom verkar de svenska spelarna nervösa och oroliga, sa hon.

Jana är inte lika säker som tidigare på att Sverige vinner. Ett dåligt tecken.

Paus: Viktigt att vi höll nollan halvleken ut. Tyskland är inte jättemycket bättre än Sverige, men har bjudits på några riktigt bra lägen. Tyskorna har också slarvat en del i sitt passningsspel, men inte så att det har gett Sverige några kanonlägen. Matchen håller ganska lågt tempo. Det är två lag som ”känner på varandra”.

41 min: Thunebros inlägg letar sig fram till en helt fri Landström. Men nicken är svag. Tror inte att hon visste hur fri hon var.

39 min: Sara Larsson släpper Anja Mittag som avlossar ett distansskott – utanför.

38 min: Hörna för Sverige. Sjögran slår hörnan i burgaveln. Skärpning!

34 min: Åh, herregud, vilken chans för Tyskland! En djupledsboll når fram till Birgit Prinz som enkelt vinner närkampen mot Sara Larsson och sätter full fart mot mål. Prinz rundar Lindahl och har öppet mål. Men vinkeln är snäv och hon skjuter... Utanför. Puh – igen! Men vad ända in i hel...vete håller Sara Larsson på med?! Så lätt får hon inte släppa Prinz!

32 min: Anja Mittag är snuskigt nära att rinna igenom på en stickare i djupled. Men offside. Puh – igen...

29 min: Schelin löper på en långboll. Men målvakten Nadine Angerer rusar ut och avvärjer situationen.

26 min: Hörna för Sverige. Men Angerer boxar bort bollen.

22 min: Nej, nu måste vi ta tag i det här. Tyskorna har på bara någon minut varit på väg att rinna igenom flera gånger. Thunebro har det tungt på vänsterbacken.

19 min: Tyskorna tillåts ta sig runt på högerkanten och spelar snett inåt bakåt. Svenskorna stirrar på bollen, glömmer markering, och Birgit Prinz får skottläge. Men Rohlin är framme och täcker skottförsöket.

17 min: Sverige har, som det känns, kommit in i matchen. Men det är ganska lågt tempo. Det känns som att det är två lag som har respekt för varandra. För att ta en klyscha; matchen har inlett trevande. Men nu försöker i alla fall publiken få igång spelarna. Bättre drag nu.

13 min: Sveriges första riktiga anfall i matchen leder fram till en hörna. Bollen når fram till Rohlin som inte får på någon träff.

8 min: Jätteläge för Tyskland. Lindahl boxar bollen rakt ut till Linda Bresonik som dundrar på ett volleyskott. Bollen tar i stolproten och det känns inte som att Lindahl hade koll på händelserna där. Puh!

7 min: ”Deutschland” skanderas på läktarna och Tyskland skakar fram sin tredje hörna. Det känns spontant som att tyskorna har tagit ett litet grepp om matchen.

6 min: Mittag får läge för distansskott – men utanför.

3 min: Anja Mittag vaskar fram en hörna. Lite halvkalabalik för en stund framför det svenska målet. Men bollen studsar till slut utanför.

Strax före avspark: Får besked från Stockholm att tennisspelarna Aspelin och Johansson är sjukt nära att gå till final i dubbeln. Fan, ibland skulle man vilja vara på två platser samtidigt. Men nu kör vi damfotboll!

5 min före avspark: Nilla Fischer, som skadade sig senast, är glädjande nog med på bänken. Hon stukade foten mot Kanada, men har nu fått klartecken för spel. Även Sara Thunebro, som fick en smäll mot huvudet senast, är redo för spel.

10 min före avspark: Under de två första gruppspelsmatcherna i Tianjin har jag suttit på läktaren och svettats floder. Senast i Peking var det 27 grader. I dag är det ”bara” 24 grader plus att det blåser småkyligt. Tidigare har det varit publikfester – det är det inte i dag. Shenyang-stadion, som sväljer 60 000 åskådare, har knökat ihop publiken på mitten av långsdorna och hela kortsidorna. I hörnen är hela läktarsektioner tomma.

15 min före avspark: Tyskland ställer upp med samma startelva som besegrade Nordkorea med 1–0 i sista gruppspelsmatchen – frånsett en position. Anfallaren Sandra Smisek, som startat alla tre gruppspelsmatcher, är bänkad. I stället spelar Anja Mittag, som hoppade in mot Nordkorea och avgjorde i 86:e minuten.

– Ett bra beslut. Sandra Smisek har varit värdelös, säger Jana Wiske, fotbollsreporter på tyska Kicker.

25 min kvar till avspark: Sveriges startelva: Hedvig Lindahl – Frida Östberg, Sara Larsson, Charlotte Rohlin, Sara Thunebro – Caroline Seger, Linda Forsberg, Victoria Svensson [K], Therese Sjögran – Lotta Schelin, Jessica Landström. Avbytare: Caroline Jönsson (mv), Karolina Westberg, Stina Segerström, Anna Paulson, Johanna Almgren, Nilla Fischer, Maria Aronsson.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS