Jönsson ny ledare

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Då hoppar han av Tour de Ski

Emil Jönsson etta, Marcus Hellner tvåa.

Tour de ski-sprinten i Prag blev en svensk dundersuccé, som även förde upp tätduon i totalledning.

Men medan Jönsson nu hoppar av, har Hellner fått vittring på en topplacering i längdåkarnas kraftprov.

Emil Jönsson har redan visat i Tour de ski att han är tillbaka med full kraft efter ljumskskadan som höll honom borta från skidorna hela december. Inte minst i den klassiska sprinten i Oberhof, där bara en rysk attack kunde få honom på fall.

I Prags lätta men mycket moddiga fristilsbana – efter tidskvalet var kritiken inte nådig – stod Jönsson pall tävlingen igenom.

– Det var så gött så att det var helt otroligt. Jag var revanschsugen efter gårdagen när jag inte fick ut allt, sade en mycket nöjd Emil Jönsson i telefon till TT.

– Skönt att visa att man kan åka i olika förhållanden och banor också.

Men nu är det färdigåkt i Tour de ski för Jönsson. Sprintspecialisten fått det besked han var ute efter när han sent beslutade sig för att ställa upp i tävlingen.

– Man är ju fruktansvärt sugen att åka vidare. Hade någon sagt att jag skulle leda Tour de ski efter fyra dagar så hade jag skrattat.

– Men nu har jag kommit i gång efter en månad och vill inte riskera någonting. Jag har fått de svaren jag ville ha. Ljumsken håller och formen är bra.

Återigen var Jönsson snabbast i tidskvalet och i finalomgångarna var det inget snack – även om han släppte både tjecken Dusan Kozicek och norrmannen Simen Östensen före sig i starten.

– I dag körde jag på säkerhet, ville inte ramla igen. Jag kände mig stark och att jag hade speed i kroppen till upploppet.

Hellner får ledarvästen

Jönsson laddade och tog sig förbi på några sekunder och fick snart sällskap av Hellner i ryggen. På upploppet gled Jönsson ifrån till en klar seger före lika klara tvåan Hellner.

Bonussekunder i mängd – 60 respektive 56 – gav svenskarna raketskjuts i resultatlistan.

Jönsson etta totalt, Hellner tvåa, tätt, tätt följd av flera konkurrenter, borgar för en spännande andra tourhalva med fyra traditionella distanser för Hellner.

För han har en topplacering i sikte i kraftprovet och med Jönsson ur bilden blir Hellner som får dra på sig ledarvästen i nästa lopp på torsdagen.

– Det här var perfekt. Ganska många framför mig tog sig inte ens vidare, där plockade jag många sekunder, sade Hellner som aldrig varit på pallen i sprint förut.

– Formen känns riktigt stabil. Jag får bra besked hela tiden, jag orkar sprintarna bra och klarar av att pressa kroppen.

Norske storfavoriten Petter Northug var en av de som inte tog förbi tidskvalet och föll från första till femte plats totalt. Men han är bara 3,5 sekunder bakom Hellner.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN