Handboll

Ungrare gripna för handbollsmordet

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Tre personer greps i går i Österrike för inblandning i mordet på den ­rumänske handbollsstjärnan Marian Cozma.

Samtidigt har dådet skapat stora motsättningar i Ungern.

Sörjande hedrade den mördade handbollsspelaren Marian Cozma.
Sörjande hedrade den mördade handbollsspelaren Marian Cozma.

Natten till söndag mördades den rumänske VM-spelaren Marian Cozma, 26, medan hans två lagkamrater,19-årige ­Ivan Pesic, Kroatien och

22-årige Zarko Sesum, Serbien, skadades allvarligt i ett krogslagsmål.

Motivet till dådet är inte känt, men faktum är att mellan 15 och 30 personer gav sig på handbolls­spelarna utanför nattklubben runt klockan 03.00 i söndags morse.

Inget motstånd

Under söndagskvällen ­offentliggjorde polisen identiteten på två av de misstänkta männen och ­senare greps tre ungerska medborgare i Österrike.

– Vi fick besked om att en Audi med ungerska skyltar skulle vara på väg på autobahn A2 till Italien, berättar polisinspektör Andreas Stoiner för Kleiner Zeitung.

– Tre personer befann sig i bilen, två män och en kvinna. Ingen av dem gjorde något motstånd när de greps.

I framsätet satt Rafael Sandor som är misstänkt för att ha dödat Marin Cozma och skadat de två andra handbollsspelarna allvarligt. Bilen kördes av hans flickvän och i fordonet befann sig ännu en man, identifierad som Németh Gyözö.

De båda männen har fällande domar sedan tidigare och ska lämnas ut till Ungern inom 10 dagar. Den ungerska polisen är säker på att den tredje personen som är misstänkt för mordet, ­Ivan Sztojka, är kvar i hemlandet.

”Mycket tunn is”

Rumänska medier beskriver de anfallande männen som romer, men den ungerska polisen har undvikit att svara på alla frågor som rör de misstänktas härkomst.

Mordet har lett till att spänningen mellan de olika folkslagen i området har ökat och enligt österrikiska ”der Standard” har tusentals ungrare demonstrerat och ropat efter hämnd.

Frågan har länge varit väldigt infekterad i Ungern och nyligen tvingades en polischef att lämna sitt jobb sedan han hävdat att majoriteten av brotten i hans distrikt begås av personer med romsk bakgrund.

– Vi är ute på mycket tunn is när det gäller den frågan, citeras Ungerns premiär­minister Gyurcsány Ferenc av ungerska Figyelö och han manar till försiktighet.

På lördag begravs Marian Cozma i Bukarest.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll