Grip: Där är han ute och cyklar

avPetra Thorén

SPORTBLADET

PYEONCHANG. Hanna Falk petas i stafetten vilket får hennes tränare Niclas Grön att rasa.

Han anser att hans adept har ”ett stort minus” hos förbundskapten Rikard Grip.

– Där är han helt ute och cyklar, svarar Rikard Grip till Sportbladet.

I morse sydkoreansk tid meddelade förbundskapten Rikard Grip vilka fyra damer som får köra stafetten för Sverige.

Tre var givna: Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson.

Den sista platsen, på den första klassiska sträckan, gick till Anna Haag. Många trodde att Hanna Falk, femma i den klassiska sprinten, skulle få chansen.

Men precis som på VM i fjol petades Hanna Falk. Detta har fått hennes tränare Niclas Grön att gå till hård attack mot landslagsledningen och förbundskapten Rikard Grip.

– Man kan undra vad som krävs mer än prestation, resultat och lojalitet säger han till Radiosporten.

Han får också frågan av Radiosporten om han tror att Rikard Grip har ”något emot” Hanna Falk och svarar:

– Det känns som att han har ett stort minus (på henne) av någon anledning. Hanna är ju extremt lojal, världens bästa ”teamplayer”. Hon ställer upp i alla lägen. Så … kanske är det mitt fel då? Att hon har en personlig tränare som står utanför laget? Om det inte räcker med prestation, resultat och lojalitet så är det klart man kan fundera på vad det är som gör att det blir minus för Hanna gång på gång… Det är fullt befogat att tänka så, säger Grön.

Nu bemöter Rikard Grip kritiken:
– Först och främst handlar det om resultat och om man tittar på hur säsongen sett ut på 10 kilometer klassisk det senaste så har Anna Haag en 13:e plats, en elfteplats och femte plats. Hanna har som bäst en 18:e plats på 10 kilometer klassiskt i världscupen. Så sett till resultaten har Anna varit bättre.

– Hanna gjorde sin bästa klassiska sprint i år i OS vilket visat att hon är i form. Och hon var 21:a på 10 kilometer skejt. Anna (Haag) fick inte köra 10 skejt för hon inte har presterat i fri stil, men hon har gjort det mer i klassiskt. Och hon gjorde en okej klassisk sträcka i skiathlon, säger Rikard Grip.

Hur ser du på lojalitetsfrågan, är det något ni värderar?

– Angående lojaliteten vet jag inte vad han vill komma till. Vi värderar resultatet sen jobbar vi efter goda spelregler och att vara lagkamrater på vägen fram.

Har du ”något emot” Hanna Falk?

– Jag har inget emot Hanna Falk varken som idrottskvinna, människa eller person. Det finns inget sådant som varit med i värderingarna här. Och vi har en sådan struktur kring laget att jag är den som ytterst tar ut laget för att vi inte ska hamna i en jävsituation kring de aktiva som tränas av ledarna i laget. Där är han helt ute och cyklar.

Några av landslagets tränare är också personliga tränare för de enskilda aktiva. Stina Nilsson och Anna Haag har till exempel Ole Morten Iversen som tränare.

Kan åkare med personliga tränare i landslaget har fördel av det?

– Jag som tar det beslutet. Sen är jag inte dummare än att jag resonerar med tränarna, Men det finns ingen fördel i det, vi har bra koll på alla aktiva.

Kritiken kommer mitt under OS och det finns en risk att stämningen i laget påverkas. Men Rikard Grip vill tona ner situationen.
– Det är ingen spricka i landslaget, Däremot finns det finns individer som är besvikna och ej tar plats i stafetten och vi ser och tolkar saker olika, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM