Mejla

Anna Andersson

Anna Andersson: 2019 blir F1-fansens år

Publicerad:

2018 var Lewis Hamiltons år.

2019 kommer att bli fansens år.

Med nya regler, ett Ferrari som jagar och ett storsatsande Red Bull är publiken vinnarna.

Lewis Hamilton avslutade 2018 med att vinna sin femte VM-titeln, ta åtta pole positions och elva segrar.

Han var årets förare - igen.

Sebastian Vettel bjöd upp till en bra fajt under inledningen av året, men föll återigen på att han inte klarade av pressen under den andra halvan av säsongen. Max Verstappen gjorde däremot en bra avslutning av säsongen men han föll på att Red Bull inte var redo när säsongen startade.

De tre stod på prispallen när årets säsong avslutades i Abu Dhabi och jag är övertygad om att de tre också kommer att spela betydande roller när F1 går in i nästa fas. Förberedelserna för 2019 startar med de första testerna redan på tisdag.

Nya regler - nya förutsättningar 2019

Eftersom det kommer en rejäl regeländring till nästa år lär samtliga team jobba enormt hårt fram till ett par dagar före julafton och sedan fortsätta det arbetat efter nyår. 2019 har F1-bilarna en ny framvinge, en modifierad bakvinge och en förändrad aerodynamik. Detta har gjorts för att öka antalet omkörningar och främja racingen på banan.

Den nya förändringen i kombination med ett antal förarbyten gör att säsongen 2019 känns enormt lovande. Ferrari ställer upp med Sebastian Vettel och Charles Leclerc, en fyrfaldige världsmästare och en talang som imponerat i samtliga klass han någonsin tävlat i.

Red Bull byter motorleverantör till Honda och kör med Max Verstappen som bör bli klokare för var säsong han kör och Pierre Gasly som gjort ett mycket bra jobb hos Toro Rosso.

Renault har höjt sin målsättning och värvat Daniel Ricciardo intill Nico Hülkenberg medan Alfa Romeo Sauber drar nytta av Ferraris kunskaper och har skrivit kontrakt med Kimi Räikkönen som ledande förare 2019.

Sedan tillkommer självklart Mercedes som under fem säsonger dominerat sporten. Tyskarna behåller Lewis Hamilton som försteförare, har Valtteri Bottas som noggrann hjälpryttare och F1-sportens bäst fungerande lagmaskin.

Lägg i hop de faktorerna och förutsättningarna inför nästa säsong ser mycket lovande ut.

Fem förare lämnar F1

Marcus Ericsson, Sergei Sirotkin, Esteban Ocon, Stoffel Vandoorne och Fernando Alonso lämnar Formel 1.

Två av dem kommer vi att se i IndyCar, Ericsson ska försöka ta den vägen tillbaka till F1 och Alonso ska försöka bli den störste föraren genom alla tider. Hans målsättning är att bli den förste föraren efter Graham Hill att vinna ”Tripel Crown”.

Det ger oss två stora mästerskap att hålla koll på nästa säsong. 2019 blir fansen de stora vinnarna.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

avAnna Andersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM