Här får ”Tickan” Carlsson jubla igen

Foto: Lina Salomonsson/Hallandsposten
Ulf ”Tickan” Carlsson segerjublar med laget.
SPORTBLADET

Här är ytterligare en tidigare idrottshjälte som får jubla igen.

Ulf ”Tickan” Carlsson, 57, har både VM- och SM-guld som spelare – och kan nu titulera sig svensk mästare även som tränare.

– Det har varit en osannolik månad, säger han.

Oavsett om det är i Mästarnas Mästare eller tillbaka som ledare vid sidan om själva tävlingsscenen är det lika fascinerande att se före detta världsstjärnor jubla igen.

När SM-guldpokalen delades ut i Curt Holmqvist-hallen (legendarisk bordtennisledare i Halmstad) så var det tränaren för Halmstads BTK, Tickan Carlsson, som jublade mest – precis som i fornstora dagar (VM-guld i dubbel 1985).

Tickan var med och vann HBTK:s första guld i lag 1993, ledde nu klubben till det första lagguldet sedan 2003 – och bröt finalmotståndaren Eslövs svit på sju raka SM-guld.

Som bäst i finalerna

– Vi har spelat vår bästa pingis i finalerna. Sedan slutet av ordinarie säsongen har vi spelat på väldigt hög nivå och inte torskat någon match i slutspelet, säger Carlsson till Hallandspostens web-tv.

Halmstads båda stjärnor är Mattias Karlsson och Ibrahima Diaw, men det var Elias Ranefur som säkrade guldet genom att fastställa 4-1 i matcher 2–0 totalt mot Eslöv. 

Ranefur höll på att tappa mot Robert Svensson, låg under med 1-2 i set och 1-4 i fjärde när Tickan tog time out. Ranefur vände med tio raka poäng till setseger, 11–4, vann sedan ett dramatiskt femte set med 13-11 och fick SM-guldjubla.

– Ibland träffar man rätt med sina time outer, säger Tickan Carlsson. Vi hittade några små taktiska grejer att justera. Men vi har haft ett lag hela den här säsongen där alla spelare bidragit och levererat.

I början av maj tog Tickan Carlsson, som förbundskapten, och Mattias Karlsson, som spelare, brons i lag-VM för Sverige.

Foto: Jonas Ekstromer / TT NYHETSBYRÅN
Ulf ”Tickan” Carlsson.

Osannolik månad

– Det har varit en osannolik månad, först med VM och sedan det här. Det har varit väldigt starkt av framför allt Mattias att orka att ladda om, säger Tickan Carlsson.

De nyblivna svenska mästarna förlorar dock sina båda bästa spelare, Diaw och Karlsson, till nästa säsong när de fortsätter karriärerna i Frankrike. Det är inte ens säkert att Ulf Carlsson fortsätter.

– Vi får se. Det har varit några hiskeliga månader. Jag måste landa lite och fundera på min framtid, säger Tickan i Hallandspostens web-tv-sändning.

Noterbart är även att idrottsstaden Halmstad tycks vara på väg tillbaka. 

I år har det blivit guld för både Hyltes herrar i volleyboll och nu alltså för Halmstads BTK i bordtennis. 

Återstår att se vad stadens störste idrottsprofil (?) Janne Andersson åstadkommer med fotbollslandslaget vid VM i Ryssland.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM