Fotbollen är kapad – packa era barbecueprylar

MOSKVA. VM 2026 koncentreras till USA – och är det inte rätt så är det i alla fall logiskt.

Det blir ett VM i supersizeformat.

Fler länder, större arenor, längre avstånd, högre profitsiffror och svindelskenande biljettpriser.

Följ ämnen
USA

Planera era kust-till-kust-körningar, packa era bakluckor fulla med barbecueprylar och ljuslätta öl, förbered er för tailgatepartyn på parkeringarna – för nu vet vi.

Fotbolls-VM 2026 spelas i USA, med några alibimatcher i Mexiko och Kanada inslängda för realpolitikens skull.

Det är ett logiskt val – och det är omöjligt att påstå att det är felaktigt – men det är naturligtvis också ett enormt understrykande av faktumet att VM-monstrumet nu vuxit sig så enorm att enbart de allra största har en rimlig möjlighet att arrangera det.

Arenan i Atlanda.

När Vladimir Putin klev ut på mässhallsscenen här i Moskva så möttes han av en stående ovation från de flesta Fifa-delegater på plats.

Fifa-presidenten Gianni Infantino slog an tonen:

– På hela fotbollens vägnar, från botten av vårt hjärta – ett stort tack till dig, Mister Putin, för ditt engagemang, din passion och för att du verkligen fått oss att känna oss som en del av samma lag.

”På hela fotbollens vägnar...?”. Inte min fotboll, inte min president.

Några krökar bort

Vladimir Putin återgäldade flosklerna, Karl-Erik Nilsson gick upp på scenen och pläderade för mer ersättningspengar till damernas VM. Om nu förändringens vindar har svept igenom Fifa så kändes det inte särskilt starkt här nere vid Moskva-floden, som vi hade kunnat följa några krökar bort till Gorkij-parken.

Det är fortfarande såhär det ser ut, såhär det låter.

Senast vi gick igenom den här proceduren var det ju annars en historisk dag, en dag då det med några få kuvertsprättningar blev uppenbart att ingenting någonsin skulle kunna bli detsamma igen.

Den 2 december 2010 förkunnade Sepp Blatter att VM-turneringerna 2018 och 2022 skulle spelas i Ryssland och Qatar – och från och med den punkten gick det inte att fortsätta låtsas längre.

Fotbollen var kapad, kidnappad.

Folkets sport? Möjligen på planerna, gatorna, barerna och läktarna. Men högst där uppe i beslutsfattarpyramiden var det ofrånkomligen numera maktmännens, multimiljardärernas, kleptokraternas och diktatorernas sport.

Trots att röstningen skedde i slutna rum blev cynismen och korruptionen så osminkad och naken att den framstod som en både öppen och medveten provokation.

Den mest konkreta motreaktionen dröjde drygt fyra år, men polisrazzian mot pamphotellet i Zürich försommaren 2015 tvingade handgripligen in Fifa i en ny, reformerad och moderniserad tid.

Den tiden är här nu – och ska vi vara riktigt ärliga så påminner den allt lite väl mycket om den gamla tiden.

Störst går först, mest pengar vinner.

20 startklara arenor

I det här fallet går det inte att säga så värst mycket om det, enligt all den kommersiella logik som styr fotbollen är det både smidigare och rimligare att VM-finalen 2026 spelas i New York än i Casablanca.

Framöver kommer mästerskapskolossen ställa såna enorma infrastrukturella krav. 48-lagsturneringar innebär att bara spelartrupperna kommer att bestå av drygt 1100 man – och det var typ så många åskådare som kom till Råsunda när Wales och Ungern spelade VM-fotboll där för 60 år sedan.

Här och nu har ”The United Bid” redan fler än 20 startklara arenor med minst 50 000 platser. Marocko skulle däremot behöva fixa fram minst åtta nya jättearenor i åtta olika städer – och även om de flesta av dessa har både djup och sann fotbollstradition vore det ändå svårt att rättfärdiga investeringarna.

Lite yrvaket har Donald Trump såklart också insett det geopolitiska värdet av ett VM, och under kandidaturprocessen har han därför försäkrat att det inte kommer att bli några problem med inresetillstånd för vare sig spelare eller fans från deltagarnationerna.

Siffran skenar

VM 2026 kommer att bli bra. Det kommer att bli svulstigt, spektakulärt, välorganiserat – med en utfäst 100-miljardersförtjänst för Fifa – och en typ av återgång till något mer välbekant än excesserna och extravaganserna i Qatar.

Ändå finns det en faktauppgift som jag inte klarar av att bara skaka av mig, en sådan där siffra som nästan gömts undan i det oändliga kompendiematerial som lanserar de olika buden.

Snittpriset för en biljett under VM 2026 kommer att vara 431 dollar. Fyra-trea-etta!Med dagens pengavärde motsvarar det drygt 3700 svenska kronor.

Och jo, jag vet att den siffran skevar iväg med tanke på hur verklighetsfrämmande höga vissa VIP-priser är – men jag kan ändå inte låtsas som att den bara är en fotnot bland andra.

Något förblir alldeles fundamentalt fel med fotbollen när det blir såhär.

Ni kan ha hur många fantastiska arenor ni vill och ni kan vara de proffsigaste förvaltarna av idrottsindustrin i hela världen. Kan ni inte arrangera ett VM där biljettpriserna är lägre borde fotbollen bestämma sig för ett sätt att hindra er.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Följ ämnen i artikeln