Erik Carlsson har avlidit – blev 86 år

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

"Det var han som banade vägen för oss svenska rallyåkare"

1 av 3 | Foto: TNT / SAAB
Erik Carlsson 1963.

Den tidigare rallystjärnan Erik Carlsson har avlidit efter en kort tids sjukdom, 86 år gammal.

Stig Blomqvist, också Saab-legendar, minns "Carlsson på taket" med värme.

– Han var en bra läromästare och en väldigt sympatisk person, säger han.

Erik Carlsson var svensk bilsports första riktiga storstjärna.

Med sina tre raka vinster i det brittiska RAC-rallyt 1960-1962 och två raka segrar i Monte Carlo-rallyt 1962 och 1963 skrev Saab-föraren förevigt in sig i motorsportshistorien.

– Det var en fantastisk person, som körde Saab i hela sitt liv, jag med i princip. Man fick lära sig mycket av honom. Det var en bra läromästare och en väldigt trevlig och sympatiskt person, säger tidigare storstjärnan Stig Blomqvist.

Blev "Carlsson på taket"

Erik Carlsson blev "Carlsson på taket" vid SM-tävlingen Sörmlandsrundan då han åkte av vägen och bilen voltade över på taket.

Vid en senare kontroll ska radiorösten C-G Hammarlund, som också körde rallyt, fått frågan var Carlsson höll hus av en funktionär och svarat: "Vilken Carlsson? Menar du Carlsson på taket?"

Smeknamnet slog igenom direkt i folkhemmet.

17 år yngre Stig Blomqvist, också Saab-förare till största del, hade sina stora framgångar under 70- och 80-talet. Han menar att Carlsson banade vägen för honom och de andra framgångsrika svenska rallyförarna som kom efter.

– Han har betytt väldigt mycket för svenskt rally. Han var den stora både sett till växten och till meriter på 60-talet, säger Blomqvist.

– Det var han som banade vägen för oss svenska rallyåkare. Det var han som började sticka ut näsan utanför Sveriges gränser och prestera resultat och sedan följde fler och fler efter, säger Blomqvist.

Uppskattad Saab-ambassadör

Efter att ha slutat tävla 1970 fortsatte Carlsson som testförare och uppskattad PR-profil och ambassadör för Saab och idag är han "Mr Saab" över hela världen.

Erik Carlsson avled efter en kort tids sjukdom på ett sjukhus nära sitt hem i England.

Han sörjs närmast av dottern Susie med familj.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN