Vem är nästa svensk till F1?

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Motorexperten om tre svenska talanger

Felix Rosenqvist, Gustav Malja och Jimmy Eriksson.

De satsar alla mot pallen när framtidens förare gör upp i helgen.

– Alla tre lever med drömmen att nå F1, säger motorexperten Janne Blomqvist.

– Det de gör i helgen kan vara ett steg på vägen.

Felix Rosenqvist och Jimmy Eriksson.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Felix Rosenqvist och Jimmy Eriksson.

I helgen avgörs Macaus Grand Prix, det mest prestigefyllda loppet som en förare i Formel 3 kan vinna, samtidigt kör GP2 i Bahrain och där befinner sig även GP3. Det betyder att tre svenska talanger står inför tuffa uppgifter.

Felix Rosenqvist, som vunnit allt som en F3-förare kan vinna har bäst förutsättnignar. Han satte ett nytt banrekord för den nya generationen F3-bilar i dagens kval och han har pole position i lördagens kvalrace.

Han är också favorit till segern.

– Han är regerande mästare, och det är hans femte besök i Macau. Med andra ord så har han alla förutsättningar för att vinna, säger motorexperten Janne Blomqvist till Viasat Sport.

– Det är en speciell bana i Macau, det gäller för Rosenqvist att vara med från starten och försöka rycka och få en lucka. Får han en lucka så tror jag inte att någon kan slå honom.

Kör i Bahrain

De andra svenska förarna, Gustav Malja och Jimmy Eriksson, kör i Bahrain i helgen. Där avgörs säsongens näst sista tävling i GP2 och GP3.  Gustav Malja, som har kört Formel Renault 3.5 där han har tagit poäng i majoriteten av loppen, har fått chansen att köra säsongens två sista GP2-lopp med Rappax. Han inledde med plats 16 i det första loppet.

– Det är hans andra GP2 helg i karriären, och han har mycket att lära men kan han lyckas få en bättre placering än den han startar med, så får han helt klart godkänt, säger Janne  Blomqvist till tv-kanalen.

– Malja har inte visat några superresultat ännu, men får han utvecklas i sin egen takt så kan han bli riktigt bra.

”Haft det lite tungt i år”

I GP3 kör Jimmy Eriksson för en seger. Han var femma i det första loppet och han ligger femma i tabellen, men han hoppas på bra placeringar för att kunna köra GP2 nästa säsong.

– Han har haft det lite tungt i år, men får han till ett bra race imorgon så kan han ta en pallplats.

– Han ska testa GP2 efter säsongen, och jag vet att han även tittar på andra alternativ,vi får se vad det blir. Jag hoppas att han har råd att satsa vidare.

Men trots att alla tre är framgångsrika i sina respektive serier är steget  till kungaklassen formel 1 mycket, mycket stort.

– Alla tre har långt kvar till F1, och det är inte bara körmässigt utan det handlar mycket om allt runtomkring som den ekonomiska biten och så vidare, säger Blomqvist till Viasat Sport.

– Men vi har två förare som ska testa GP2 efter säsongen och det är första steget och nödvändigt för att F1 ska bli aktuellt. I GP2 tävlar man under tuffa förhållanden, och det finns väldigt lite tid att förbereda sig på, så det kommer att bli en väldigt bra skola.

Publicerad: