Hallbygget läggs på is

avStefan Holm

SPORTBLADET

Hammarbys sportchef: ”Jag är minst sagt förbannad”

Foto: Illustration: Cedervall arkitekter
Tallkrogens skridskohall.

Inte nog med att isbristen på Zinkensdamm tvingar Hammarby att skjuta upp fredagens hemmapremiär mot Broberg.

Byggandet av den efterlängtade bandyhallen i Tallkrogen kanske aldrig blir av.

– Jag känner mig riktigt besviken och minst sagt förbannad över detta, säger sportchefen Stefan ”X:et” Erixon.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Stefan Erixon.

På Stockholms stads hemsida finns en förteckning över kommande byggprojekt. När det gäller Tallkrogens skridskohall, en träningsplats för bland annat bandy och konståkning, står att läsa:

”Efter sommaren 2015 började Stockholms stad uppförandet av en ny skridsko- och bandyhall...”

Det låter som att byggkranarna är på plats, men upphandlingsprocessen pågår fortfarande och något bygglov har inte utfärdats.

”Längtar till den dagen”

Stefan Erixon, Hammarbys sportchef, besöker dagligen Tallkrogens bollplan, där hallen ska byggas, och han gillar inte vad han ser.

– Jag springer eller åker förbi med bil varje dag och det är rätt långt ifrån ett bygge av en hall för bandy. Det är en fotbollsgrusplan och den har sett likadan ut de senaste åren. Jag sneglar in där rätt ofta och föreställer mig hur det skulle kunna se ut. Jag längtar till den dagen hallen står där. Det skulle innebära otroligt mycket för vår kära sport, säger han.

”X:et” Erixon och alla andra hammarbyare kan tvingas vänta förgäves. För DN berättar idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren:

– Det är en stor byggnad och det visade sig tyvärr att det var en väldigt dåligt förberedd planering. Eftersom den kräver så hög höjd och det är nära både vägar och tunnelbana så har det tillstött komplikationer, säger hon och berättar att ärendet ska utredas på nytt.

175 miljoner kronor

Bandyhallsfrågan i Stockholm har stötts och blötts sedan 2005, och i våras beslutade idrotts- och fastighetsnämnderna och kommunfullmäktige att bygget blir av. Det handlar om en investering på 175 miljoner kronor och enligt ursprungsplanen skulle hallen stå klar vid årsskiftet 2016–2017.

Hammarby har uppvaktat politiker och tjänstemän för att få besked om byggstarten, men har inte fått några raka besked.

– Informationen har varit väldigt dålig. Det känns som att folk kommer med olika bud, mörkar och skyller på varandra. Beslutet om bygget av en bandy- och skridskohall är klubbat och bandysporten i Stockholm har blivit lovad en hall men återigen verkar det som om vi har blivit lurade, säger ”X:et” Erixon.

Ständigt påminda

Varje höst blir spelare och ledare påminda om de usla förutsättningarna. Eftersom bandylaget och Hammarbys damlag i fotboll delar hemmaplan dröjer det innan någon is kan spolas på Zinkensdamm.

Det har blivit mer regel än undantag att Hammarbys hemmapremiär senareläggs.

– Det är rätt många år i rad vi har fått skjuta upp och det är surt, men det största problemet är träningsmängden. Det är ohållbart att inte få träna på is, och alla våra ungdomar lider. Hur ska vi i Stockholm långsiktigt kunna motivera våra barn och ungdomar att fortsätta med bandy när vi snart totalt saknar förutsättningar? säger Stefan ”X:et” Erixon.

ARTIKELN HANDLAR OM