De får Sverige möta i VM

avMarie Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN
Gulldén.

Sverige fick en drömlottning i VM.

Inför den främsta seedningsgruppen var det 50/50 att Sverige skulle ställas mot de regerande mästarna Brasilien eller Kuba – Sverige hade tur och fick en drömlottning.

– Vi går in med inställningen att vinna gruppen, och vi har en bra chans, säger Sabina Jacobsen.

För två år sedan missade de svenska handbollsdamerna VM. Men efter en klar seger mot Kroatien i play off-mötet är ordningen återställd.

Eftersom Brasilien vann förra VM fick Panamerica en plats till i den översta seedningsgruppen, en plats som tillföll Kuba.

Sverige kunde inte få Norge eller Danmark från den  seedningsgruppen, på grund av att utplaceringar i olika städer, vilket innebar att det stod mellan Brasilien och Kuba.

När lottningen genomfördes på onsdagen klarade sig Sverige ifrån de tuffaste lagen hela vägen. Sverige ställs i grupp B mot:Kuba, Nederländerna, Polen, Kina och Angola.

– Kuba har jag inte så bra koll på, men Holland och Polen – visst det är väl bra lag men det fanns betydligt bättre som vi kunde ha fått, säger Sabina Jacobsen.

Holland är det på pappret kanske svåraste motståndet i gruppen, men i den senaste träningsmatchen vann Sverige stort.

– Men de var lite slitna och hade inte sina bästa spelare med, Holland är bra, säger Jacobsen.

Tuffare motstånd i åttondelen

Men det blir värre för Sverige vid avancemang från gruppen.

I åttondelsfinalerna ställs de som går vidare från Sveriges grupp mot de som avancerar från grupp A. I grupp A finns bland annat Danmark, som fick en tuff lottning: Montenegro, Ungern, Japan, Tunisien och Serbien.

– Går vi vidare blir det otroligt tufft. Grupp A är ju jättebra. Jag vill helst inte möta Danmark, och inte Montenegro, säger Jacobsen.

VM avgörs i Danmark den 5–20 december. De danska värdstäderna är Kolding, Fredrikshavn, Naestved och Herning, Sverige spelar sina matcher i Naestved.

– Vi är många spelare som bor i Danmark så det känns som hemmaplan. Och det är jättekul att vara hemma och spela mästerskap.

VM ligger också till grund för OS i Rio nästa år – ettan är direktkvalificerad och plats 2–7 får kvala.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM