”Ibland blir det inte som man tänkt sig”

Publicerad 2015-07-03

Johannes Skagius.

SUNDSVALL. Johannes Skagius har en tuff tid bakom sig med sjukdomar – och har försökt stressa sig i form.

I kvällens guldlopp på SM var han långt över VM-gränsen på 50 bröstsim.

– Jag är starkare än någonsin och uthålligare än någonsin, men inte snabbare än någonsin. Ibland blir det inte som man tänkt sig, säger han.

Johannes Skagius fick stora delar av 2014 förstörd av en sjukdom – men var tillbaka till kortbane-VM i Doha i vintras, som enda svensk simmare på herrsidan.

Men när VM i Kazan nu stundar är han en av de simmare som var tvungna att prestera på SM i Skagius hemstad Sundsvall för att knipa en plats.

Och i kvällens guldlopp på 50 bröstsim var han långt i från VM-gränsen 27,58, när han simmade i mål på 28,61 – drygt två tiondelar sämre än i semifinalen.

– Jag vet vad det beror på och kan inte göra så mycket åt det. Vi har stressat och hetsat lite för att komma tillbaka från sjukdomen i fjol eftersom det är VM-år och OS-kval. Men det går inte snabbare, sprinten har halkat efter. Det får vi dra lärdom av till framtiden.

Bara en VM-chans

Vad har du lärt dig idag?

– Man ska inte vara  sjuk i ett halvår. Det krävs mer än tre-fyra veckors sprintträning för att komma i form. Jag tror man måste nästan upp till två-tre månaders träning. Klippet finns inte riktigt där.

Skagius har bara en chans till att kvala till VM – på 100 bröstsim senare i helgen, men har inga stora förhoppningar att kvala.

– Jag hoppas att bli uttagen i en lagkapp. Men det viktiga är OS nästa år, sen får det bli som det blir i VM.

”Ett närmare mamma”

Men om VM i Kazan eventuellt får klara sig utan 20-åringen finns de tankarna inte om Rio de Janeiro.

– OS klarar sig med mig, skojar han.

SM-guldet var han trots allt nöjd med.

– Mitt andra. Ett närmare mamma (Kerstin Skaguis). Hon har fem, men spelade basket så jag räknar bara ett varje år.

Sarah Sjöström tog strax därefter sitt fjärde individuella SM-guld i Sundsvall när hon slog till med säsongsbästa på 50 frisim. Tiden 24,20 är den tredje snabbaste i år. Eftersom distansen går sist i VM i Kazan talar mycket för att Sjöström kommer att anmälas till distansen där trots ett tajt schema.

Följ ämnen i artikeln