Mördartaktiken räckte till guld - och respekt

SPORTBLADET

Oscarsson och Nilsson guldhopp i OS

1 av 2 | Foto: REUTERS
GULDJUBLET Markus Oscarsson och Henrik Nilsson har inte förlorat i Sverige sedan 1998. Men vid de stora mästerskapen har guldmedaljerna uteblivit - tills i går. Guld i K2 1 000 m vid kanot-EM i Ungern.

OS-silvret blev till ett VM-brons och nu äntligen till ett EM-guld.

Men det är bara början på karriären Markus Oscarsson och Henrik Nilsson.

- Nu är det OS-guld 2004 som gäller, säger Markus.

Och de ska lyckas med hjälp av den nya mördartaktiken.

Den svenska kanotduon har alltid varit snabb i starten, men sedan har de tappat. Mjölksyran har sökt upp musklerna och de har inte lyckas behålla det försprång de har haft.

Fram till i år.

- Vi måste utnyttja vår snabbhet i starten, tidigare kom de flesta i kapp oss ganska snabbt, men nu försöker vi hålla farten och öka ännu lite mer efter 400 meter. Det har visat sig att det går snabbt även i dåliga förhållanden, säger Markus Oscarsson.

Vann överlägset

Vid gårdagens final i K2 1000 meter var svenskarna tvåa vid 250 meter, sedan gled de i från konkurrenterna och vann överlägset.

Den nya taktiken som gav dem seger i en världscup tävling tidigare i somras fungerade perfekt.

- Man kan säga att det är en mördartaktik, det är många som fått respekt för oss efter segern i världscupen, då var det många som sa att vi såg oslagbara ut. Det har nog satt griller i huvudet på dem.

- Inför den tävlingen sade vi att vi skulle ge mer efter 600 meter, kanske sänka frekvensen lite och öka kraften. Allt släppte då och har man lyckats en gång ger det självförtroende.

Toppar till VM

I dag kör killarna EM-final i K2 500 m och redan om en månad avgörs VM. Då finns samma motståndare på startlinjen igen och svenskarna ser fram emot ytterligare en medalj.

- Det var inte en K2:a från världseliten som saknades i EM och det finns ingenting som kan hota oss, om vi gör det vi ska. Jätteskönt att vi har slagit alla redan.

Vad kan ni förbättra till VM?

- Vi har inte toppat formen än utan ska köra mjölksyreträning inför VM, vi måste orka hålla farten när vi går ut så hårt.

Vilken är den största skillnaden på Markus och Henrik i dag jämfört med OS för två år sedan?

- Det är ingen jättestor skillnad, mer än att vi kanske är lite mer offensiva och vi gjorde ett riktigt bra lopp i EM-finalen, men det gjorde vi i OS också. Men inför det här loppet kände vi stark självkänsla och vi har varit med där framme nu och det gör oss trygga inför framtiden.

Sex nya finaler i dag

Anna Carlsson