Uppehåll är Jennys melodi

SPORTBLADET

Tolv snabba frågor till orienterings-
stjärnan

SKÖVDE

Orientering går ut på att hitta sin egen väg till målet.

Jenny Johansson är talangen som fattat vad det handlar om.

Första senioråret gjorde hon ett uppehåll och var skidlärare

i Österrike. I år valde hon bort vinterns tunga försäsongsträning och drog till Kenya.

Foto: Ser framåt Orienteraren Jenny Johansson ser fram emot höstens EM, där hon ska försöka försvara sitt EM-guld. Men först ska hon träna sig i form.

1. Hur viktig är orienteringen för dig?

- Den är viktig, men inte allt. Jag försöker ha distans och hitta på andra saker. Det är en sport och man får tänka lite på vad man håller på med. Det finns ju andra, större värden i livet. Men när jag är ute och tränar satsar jag ändå på det, så det är ju en stor del av livet.

2. Hur mycket tid lägger du ner på träning?

- I snitt tio timmar kanske, det beror på när på året det är. På vintern ligger jag på över tio timmar per vecka och under säsong under tio. Sedan får man lägga till den tiden det tar att byta om, duscha och ta sig till och från träningar. Det blir som ett halvtidsjobb. Fast

i år har det inte blivit så mycket.

3. Nej, du var ju i Kenya från slutet av januari till mitten av april - vad gjorde du där?

- Det var ett projektarbete i skolan. Vi undersökte en sjö som är på väg att bli ett träsk på grund av erosion. Vi intervjuade bland annat lokalbefolkningen och fann att det var många sociala och kulturella faktorer bakom utvecklingen.

4. Ägnade du någon tid åt orienteringen?

- Nja, det var ett ökenområde så förutsättningarna var inte de bästa. Men innan jag åkte ner hade jag bestämt mig för att ta det lite som det kommer. "Kan jag träna så gör jag det".

5. Hur har din resa förändrat dig som människa?

- Jag hoppas att jag blir mer ödmjuk till allt man har här hemma, ser hur bra allting är här. I början var det svårt att komma hem från Afrika och tycka att orientering är viktigt. Men man kommer mer och mer in i det gamla vanliga. Sedan jag började tävla har jag märkt att jag ligger efter, det har gått tyngre i år än tidigare för att jag inte tränat så mycket. Det gör att jag blir mer sugen på att komma igång.

6. Kan man som elitidrottare ta ett uppehåll bara så där, när man känner för det?

- Jag tycker att jag kan göra det i alla fall. Jag orienterar bara för min egen skull. Visst har det gått tungt i år på grund av Kenya-resan, men det har det varit värt. Sedan handlar det lite om att välja sina tillfällen. Mina fyra månader som barnskidlärare i Österrike passade mig bra just då, jag visste inte riktigt vad jag ville göra med livet. Men andra kanske tycker det är roligt att träna och tävla året runt, och då ska man göra det. Fast jag tror inte att man ska vara rädd för att ta ett

uppehåll om man vill.

7. För tre år sedan i O-ringen vann du och fick ditt genombrott som senior, året efter vann du korta distansen på EM. Vad betydde EM-guldet för dig?

- Det gav förstås extra självförtroende, jag fick veta att jag kan slå alla. Det var mitt första lopp i landslaget. Sedan blev det förstås lite mer uppmärksamhet och det är alltid roligt att uppmärksammas när det går bra.

8. Vad gör du när du inte orienterar eller pluggar?

- Vet inte riktigt, jag försöker att hitta på roliga grejer. Friluftsaktiviteter som att cykla mountainbike. På vintern tycker jag det är jättekul att åka telemark. Annars blir det kanske något kulturellt, att gå på bio eller vad Göteborg kan ha att erbjuda för tillfället.

9. När du var yngre spelade du fotboll också - varför valde du orientering?

- Orientering har alltid varit min första sport. Jag gillar nya utmaningar, det är ny terräng och nya förutsättningar varje gång. Det är särskilt roligt med världscupen - nya länder och marker att snabbt anpassa sig till varje gång.

10 När mår du riktigt bra?

- När allt flyter på i livet, när inget hänger över en. Jag kan må bra av flera saker. Till exempel av att springa i fin terräng eller skratta tillsammans med mina vänner. Just att vara med vänner uppskattar jag mycket.

11. Vilket är ditt stora mål i år?

- Jag ska försöka försvara mitt EM-guld när det blir dags i höst. Vi får väl se om jag kan lura de andra. Förhoppningsvis ska jag ha hunnit träna ikapp mig till dess.

12. Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

- Jag brukar sällan planera långt fram. Men jag hoppas kunna ha några lyckade orienteringsår framför mig. Vad jag ska göra? Det vet jag inte riktigt. Man är ju lite låst nu, nästan varje helg går åt till orienteringen. Jag vill göra saker jag inte haft tid med hittills. Till exempel försökte jag gå en fotokurs men det strulade till sig efter tre gånger och jag hann inte gå mer. Jag lärde mig aldrig framkalla. Det kanske kan vara något att ta upp igen?

Erik Jullander