Basket

En helt äkta Iverson

SPORTBLADET

NBA-stjärnan är utsmyckad som ett levande konstverk

Shaquille O'Neal må vara NBA:s bästa basketspelare, men det är Allen Iverson som sätter trenderna. Från flätorna i håret till ankelsockorna är det Iversons look som gäller.

Nu gör han sin sjunde säsong i NBA och på planen ser han ut som ett levande konstverk.

- För mig handlar basket om att spela med hjärtat. Allt jag gör på planen gör jag som om det vore det sista jag gör i mitt liv, säger han.

Namn: Allen Iverson Lag: Philadelphia 76ers Säsonger i NBA: Sju med denna Tröjnummer: 3 Född: 7 juni 1975 Längd: 183 cm Vikt: 75 kg Familj: Hustrun Tawanna Turner, dottern Tiaura, 6 år, och sonen Allen II  Duece , 3 år. Mamma Ann och systrarna Brandy, 21, och Liesha, 9. Tjänar: Ungefär 12,3 miljoner dollar den här säsongen (15:e bästa betalda spelaren i NBA). Hobby: Tecknar och sjunger hiphop under namnet Jewelz. Statistik: Ligger just nu tvåa i NBA:s skytteliga med 27,4 poäng i snitt. Har vunnit skytteligan de senaste säsongerna och chansen är stor att ha gör det i år också. Spelar mest minuter per match av alla i NBA, över 42 minuter per match (av totalt 44). Skjuter flest skott i hela NBA.
Namn: Allen Iverson Lag: Philadelphia 76ers Säsonger i NBA: Sju med denna Tröjnummer: 3 Född: 7 juni 1975 Längd: 183 cm Vikt: 75 kg Familj: Hustrun Tawanna Turner, dottern Tiaura, 6 år, och sonen Allen II Duece , 3 år. Mamma Ann och systrarna Brandy, 21, och Liesha, 9. Tjänar: Ungefär 12,3 miljoner dollar den här säsongen (15:e bästa betalda spelaren i NBA). Hobby: Tecknar och sjunger hiphop under namnet Jewelz. Statistik: Ligger just nu tvåa i NBA:s skytteliga med 27,4 poäng i snitt. Har vunnit skytteligan de senaste säsongerna och chansen är stor att ha gör det i år också. Spelar mest minuter per match av alla i NBA, över 42 minuter per match (av totalt 44). Skjuter flest skott i hela NBA.

USA:s mest inflytelserika idrottsmän är basketspelare. Och mest av allt betyder 183 cm korta Allen Iverson i Philadelphia 76ers.

Iverson är populärast i hela NBA bland unga amerikaner. Han kommer från extremt fattig bakgrund och han gör näst mest poäng i hela ligan, trots att han är liten som en dvärg i sammanhanget.

Sedan han gjorde debut i NBA 1996 har inget varit sig riktigt likt.

Innan dess försökte NBA tona ner gatumodet i ligan. Det hände till och med att ligan retuscherade bort tauteringarna på svarta spelare i NBA:s officiella tidning Hoops.

Men när Iverson slog igenom ändrade ligan attityd. I stället för att bekämpa gatumodet beslutade sig NBA för att göra det till en del av ligans stuk. Med Iverson som galjonsfigur.

Fler fattiga spelare

- När NBA fick sitt stora genombrott på 80-talet var de svarta stjärnorna Michael Jordan och Magic Johnson. Men de kom från medelklassbakgrund och spelade basket med ett leende, säger Don Nelson, assisterande coach i Dallas Mavericks, till Sportbladet.

- Många av de nya unga stjärnorna kommer från en mycket fattig bakgrund och har vuxit upp med droger och våld. De spelar inte med ett leende - de är arga.

Från flätorna i håret, via pannband och svettband över armbågen till tatueringar över hela kroppen och ankelsockor har Iverson ändrat utseendet på alla världens basketspelare och miljontals fans.

Som flera andra stora stjärnor har han både designat egna kläder och har sin egen serie basketskor. Han designar också sina egna smycken.

- Är man uppvuxen i dåliga områden och utan pengar så vill man visa att man har pengar. Det gör man inte genom att köpa värdepapper utan genom att visa smycken, juveler och dyra klockor, säger Don Nelson.

Pappa kvar i fängelse

Allen Iverson växte upp i en gettoliknande miljö i staden Hampton i Virginia.

Hans mamma Ann var bara 15 år när han föddes och familjens hus låg bokstavligen ovanpå Hamptons avloppsanläggning som ofta gick sönder och läckte in avloppsvatten i huset.

Hans riktiga pappa sitter i fängelse efter att ha knivhuggit sin flickvän. Hans surrogatpappa Michael Freeman sitter i fängelse för att ha langat droger. Under en sommar mördades åtta av Iversons vänner, bland annat nära vännen Tony Clark som knivhöggs av sin flickvän.

Men inte ens berömmelse och rikedom har varit ett skydd mot våldet för Iverson.

Två månader efter att han gifte sig med sin flickvän Tawanna Turner i augusti 2001 mördades hans bästa vän och best man Rashaan R. Langeford.

Och i somras skapade Iverson rubriker när han jagade sin fru med en pistol.

- Orsaken till att många upplever mig som en ond kille är att de inte förstår min bakgrund. Ingenting var lätt för mig när jag växte upp, säger han.

Det är lättare nu och trots att många tycker att Iverson är ett problembarn, så säljer hans matchtröja näst bäst av alla i hela NBA.

Men vill man se ut som Iverson är tröjan bara början.

Thomas Arnroth (sport@aftonbladet.se)

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Basket

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket