Stora protester – inför Sveriges match

SPORTBLADET

INCHEON. Inför matchen mellan Damkronorna och Korea genomfördes protester utanför arenan I Incheon.

Sydkoreanska medborgare samlades för att ge sin syn på Nordkoreas deltagande i OS.

– Vi protesterar mot Nordkoreas styre, men också vårt eget som blir allt mer kommunistiskt. De köper sig tid och vi är rädda för kärnvapnen som de utvecklar, säger Choi Do Sang till Sportbladet.

Damkronorna, som möter Korea även i gruppspelet i OS, spelar under söndag förmiddag svensk tid en träningsmatch mot laget.

Inför matchen protesterade ett 50-tal sydkoreaner utanför ishallen Incheon Sheonhak. De uppskattar inte det unika beslutet som innebär att Nordkorea får skicka 22 aktiva, även icke kvalificerade utövare, till OS.

1 av 4

Ett beslut som fattats efter långa diskussioner mellan landets respektive olympiska kommittéer, Internationella olympiska kommittén och den lokala organisationen.

I just damhockeyn bildar spelare från Nordkorea och Sydkorea ett gemensamt lag som spelar under koreansk flagg.

”Rädda för kärnvapen”

Choi Do Sang är en av flera sydkoreaner som befann sig utanför arenan där folk höll upp sönderklippta bilder på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

– Vi är vanligt folk. Vi gillar inte det här. Vi är rädda för de kärnvapen han utvecklar och folk där lider. Men vi protesterar också mot vår egen regim. Som låter det ske och som blir allt mer kommunistisk, säger han.

Han skulle inte se matchen och protesterna gick fredfullt till.

Det koreanska laget coachas av kanadensiska Sarah Murray, som haft en utmaning med att slussa in de nordkoreanska spelarna som nyligen åkte buss över gränsen till Sydkorea tillsammans med den nordkoreanska tränaren Chol- Ho Park.

”Speciell situation”

Den sydkoreanska journalisten So Jeong Le har följt det sydkoreanska laget under en längre tid och står inne på arenan på läktaren ovanför båset som den nordkoreanska och den sydkoreanska coachen delar.

– Jag har följt de här sydkoreanska tjejerna i tio månader för en dokumentär. Först när beskedet kom var de så upprörda, för de har förberett sig så många år för det här. Men de har accepterat situationen, de kan inte göra något. Jag har talat med coachen, hon har också acceptera det, säger So Jeong Lee till Sportbladet.

Hur är den allmänna uppfattningen om Nordkoreas deltagande?

– Det är en mycket speciell situation. Vi är den enda delade nationen i hela världen. Det finns alltid skilda uppfattningar. De kom hit för att protestera, det innebär inte att alla tycker så.

I matchen deltar fyra spelare från Nordkorea: Suhyon Jong, Unhyang Kim, Songhui Ryo och Chung Gum Hyong.

1 av 9 | Foto: STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Flest landskamper i Damkronorna 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM