Elofsson tog revansch på norrmännen

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag var mer taggad i dag

KUOPIIO

Per Elofsson tog snabbt revansch i skidspåren.

I lördags var han nere för räkning till nio. På söndagen slog han tillbaka.

Umeås skidsuverän forsade fram till segern i världscupens fria millopp i Kuopio.

Per Elofsson tog i dag sin åttonde seger i världscupen.
Foto: ap
Per Elofsson tog i dag sin åttonde seger i världscupen.

Efter smällen i lördags, då han hade alla åtta norrmän före sig, syntes Per Elofsson obekymrad.

Efter segern på söndagen, då han tog sin åttonde världscupsseger med 6,7 sekunders marginal, erkände Elofsson att den norska premiärutskåpningen gav honom extra bränsle.

- Jag var mer taggad i dag. Efter gårdagen kändes det viktigt att visa att man kan åka fort. Det var mycket revansch i tankarna, sade han.

På 24 timmar hann Elofsson också hitta segerflytet i kroppen. Det som inte fanns där i premiären.

- Jag fick en rejäl genomkörare. Så jättestor skillnad är det inte mellan i går och i dag. Små detaljer. Jag åkte bra förra helgen också och i dag kände jag mig pigg på slutet när det behövdes.

"Hitta flytet"

- Och i fristil har jag lättare att hitta flytet, det stämmer oftast bättre, känns så naturligt, man behöver inte fundera.

Den regerande världscupmästaren blir dock av med den gula ledarvästen ett tag till. Anders Aukland, lördagens segerherre, var åtta på söndagen och är därmed snäppet före Elofsson efter de två premiärloppen.

Men det var en annan norrman som skrällde på söndagen. En skidskytt. Ole Einar Björndalen åkte så bra i den norska premiären förra helgen att han fick åka med till Kuopio.

Där var han den ende som kunde matcha Elofsson. Strax före mål skiljde bara en sekund. Till trean Thomas Alsgaard hade Elofsson en halvminut.

- Om inte han hade varit med så hade det varit utklassning av Per, sade förbundskapten Magnar Dalen.

- Men det hade varit katastrof för längdskidsporten om Björndalen hade vunnit, tyckte han.

Björndalen gjorde nu sitt livs blott andra världscuplopp, men är en mycket driven skateåkare. Åkmässigt är han ofta ett par minuter före den övriga världseliten i skidskytte.

- Jag kommer nog inte att köra några fler världscuplopp i skidor nu. Jag prioriterar skidskyttet och det är det jag fokuserar på i OS. Det är svårt att kombinera längd och skidskytte i Salt Lake City, sade Björndalen på tyska i stället för engelska på den internationella presskonferensen, ett tecken på att han tillhör skidskyttefamiljen.

Magnar Dalen tyckte också att hans stjärngosse inte åkte hundraprocentigt trots att han vann på söndagen.

Elofsson är inne i en tung träningsperiod. Det gäller för de flesta i världseliten, men få eller ingen är så extrem i sin träning som Elofsson.

Tuff konkurrens

- Jag var ut och körde en timme efter loppet i går också, det blev väl tre timmar totalt. Och jag ska åka en sväng till i dag, sade han.

Hårt kör också norrmännen. Men de tvingas också till en tidig toppform, på gott och ont. Den hårda konkurrensen om OS-platser i laget, framför allt i klassisk stil, innebär att de måste vara i topptrim redan nu på tävlingarna.

Alsgaard, nöjd med att ha blivit sexa och trea under premiärhelgen, är en av ytterst få som kan känna sig säker på sin plats i det norska landslaget.

- Det är bra med konkurrens, men det kan vara negativt också, sade han. Vi måste vara i bra form i november.

- Jag skulle inte ha nåt emot hårdare konkurrens på lägren, menade Elofsson.

- Du är välkommen på nåt av våra träningsläger, kontrade Alsgaard blixtsnabbt och klappade Elofsson på axeln.

- Det skulle vara roligt, faktiskt, riktigt trevligt, sade en leende Elofsson.

Sedan sade Elofsson att konkurrensen är tuff även på de svenska lägren. Men hans diplomatiska uttalande kunde inte skyla över det faktum att han åkte i från sin lagkompisar rejält på söndagen.

Bara två till tog världscuppoäng. Och det blev bara 26:e respektive 28:e plats för Jörgen Brink och Mathias Fredriksson.

Peter Wikström/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN