En helt suverän kväll

SPORTBLADET

Oplanerat - men Elofsson och Brink firade med skumpa & tårta

Foto: Hjältarnas belöning Efter lite problem fick Per Elofsson till slut spruta segerchampagne över både segertårta och Jörgen Brink.

ZIANO

Längdskidåkare vill inte förknippas med alkohol - eller stora fester - men i går kväll gjorde Per Elofsson och Jörgen Brink ett undantag.

Champagnekorkarna flög i luften på hotell Montanara.

- Sådana här gånger måste man få unna sig lite skumpa, säger Per Elofsson och flinar brett.

Foto: Festen fortsatte i den berömda guldkällaren.

Framgången var lika skön som oväntad. Därför var ingenting förberett på svensklägret Montanara - två mil öster om huvudorten Cavalese i dalgången Val de Fiemme - innan loppet och även om förhoppningarna fanns så vågade ingen tro på en svensk succé i skiathlon.

Plötsligt skulle det bli guld- och bronsfest.

Alla ledare var på skidstadion och såg Per Elofssons och Jörgen Brinks fantastiska lopp och när tävlingen var klar uppstod i det närmaste panik. Tårtor måste fixas, champagne skulle ordnas och en fest var givetvis ett måste för huvudpersonerna Per Elofsson och Jörgen Brink.

Per bars ut från hotellet

Medaljhjältarna själva hade inte tid att fundera.

- Jag vet inte vad som händer senare. Vi får se, sa Jörgen Brink när han fått blommor och blivit intervjuad på väg till dopningskontrollen.

Klockan fyra på eftermiddagen börjar det första kalaset. Landslagsledningen dukar upp till fest och inbjudna är sponsorer, media och de närmaste. Per Elofsson bärs ut från hotellet av dagens damlag i stafetten - med landslagschefen Jan Palander som felande länk - och med ett skratt sätts han ner på podiet framför de väntade festdeltagarna.

Kort efteråt står han och Jörgen Brink med en magnumbutelj champagne och lite valhänt försöker Per Elofsson sprätta av korken. Efter diverse problem smäller den rakt upp mot himlen och sprutet sker ut över den glada festpubliken.

Sedan hugger han och Brink in i tårtan.

- Nu blir du gift, hojtar någon när Jörgen Brink skär upp en gigantisk bit åt Per och den står rättvänd på tallriken.

"Jag behöver kolhydrater"

- Jag tar allt jag kan få. Jag behöver kolhydrater, säger Per Elofsson och sätter gaffeln - jo, det var en gaffel - i den bruna gräddtårtan med svenska flaggor i marsipan och en hälsning till dagens stora hjältar.

Klockan 20.30 sänder SVT direkt från svensklägret och hela landslaget, inklusive vallateamet, samlas i guldkällaren på Montanara - där Gunde Svan och Torgny Mogren firade sina guld vid VM 1991 i Val di Fiemme - och äter sitt kvällsmål.

Stämningen är uppsluppen.

Det hurras och det klappas, det hyllas och det jublas när Per Elofsson och Jörgen Brink intervjuas i den provisoriska studion inne på hotellet.

- Det här är en helt suverän kväll, säger Per Elofsson.

Natten blir inte speciellt lång.

De två vinnarna lämnar lokalen rätt tidigt för att ladda upp inför morgondagens stafett.

Men båda två är hjältar.

Den svenska ökenvandringen - i Val di Fiemme - är över och det är bara att titta på resultaten och festen så förstår man varför.

Svensk skidsport är på gång.

Patrik Thornéus