Isometsä vann tävling direkt

SPORTBLADET

Dopningsavstängningen över för finske skidåkaren

ST. MORITZ

Klockan 00.00 - natten till i går - gick dopningsavstängningen ut för skidåkaren Jari Isometsä, 34.

I går förmiddag gjorde han comeback.

Och vann med två minuter!

- Skönt att man ännu håller måttet, säger han till Sportbladet.

Vid skid-VM i Lahtis 2001 åkte sex finska skidstjärnor dit för dopning och den första som avslöjades var Jari Isometsä, som erkände och tog sitt straff på två års avstängning.

"Oerhört lycklig"

Natten till i går hade han avtjänat tiden.

- Jag satt hemma och väntade till klockan skulle slå 00.01. Familjen sov och jag räknade minuter. Det var en konstig känsla, men givetvis var jag oerhört lycklig, säger Jari Isometsä.

Han väntade inte med sin comeback. Redan i går förmiddag stod han på startlinjen vid en nationell tävling i Ulvia - i utkanten av Björneborg - i västra Finland.

Distansen var 15 kilometer fritt.

- Eftersom jag bara kört fem och tio kilometer i tävlingsfart på träning var jag orolig. Men sista fem var mina snabbaste och jag blev jäkligt överraskad, säger Jari Isometsä.

Segermarginalen blev hela två minuter till tvåan Vesa Mäkiranda - en åkare som brukar vara bland de 20 bästa i finska mästerskapen.

- När man som jag bara tränat och tränat i två år har man inte en aning om var man står. Jag har ju inte fått mäta krafterna med någon och då är det omöjligt att veta om man haft rätt upplägg, säger Jari Isometsä.

Den finska publiken ser ut att ha förlåtit honom.

- Det var säkert 2 000 åskådare i en by som inte har fler invånare. Jag fick många applåder och det kändes bra.

Hur har tiden under avstängningen varit?

- Inte så jobbig som jag hade trott. I stället har jag kunnat göra andra saker - som att umgås med familjen. Tiden har egentligen gått rätt snabbt.

Trots att Jari Isometsä nu är fri att tävla får han inte ställa upp i VM i Val di Fiemme som börjar nästa vecka.

Finska skidförbundet har sagt nej.

- Just när jag fick beskedet kändes det jobbigt, eftersom jag tränat med VM som mål, men det där har jag redan bearbetat och lagt bakom mig. Det finns andra tävlingar.

Vill köra länge till

Jari Isometsä har satt upp ett tufft program den här våren och han har planerat att köra 25 tävlingar innan säsongen är över.

- Första världscupstävlingen blir i Lahtis. Holmenkollen går före det, men där åker man fem mil och jag tror inte min kropp är redo för sådana påfrestningar, inte än, säger Isometsä och skrattar.

Hur ser din framtid ut?

- Svårt att säga, men jag kommer att köra i många år till. Jag är 34 år, bara barnet.

Virpi Kuitonen får ställa upp i VM - eftersom hon är regerande världsmästare. Mika Myllylä, Janne Immonen och Milla Jauho får också sina dopningsavstägningar hävda i veckan, men de, liksom Isometsä, får inte åka i Val di Fiemme.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM