Jag måste vara polis på banan

SPORTBLADET

Steve Williams om livet som världens mest uppmärksammade caddie och tigertämjare

MUIRFIELD

Om Tiger Woods skriver ny golfhistoria i British Open lär han tacka sin vän och arbetskamrat:

Steve Williams, 38.

Världens rikaste caddie.

Foto: AP
Namn: Steve Williams. Ålder: 38 år. Familj: Singel. Bor: Auckland, Nya Zeeland och Sunriver i Oregon, USA. Caddie för bland andra: Greg Norman (1982-89), Raymond Floyd (1989-98), Tiger Woods (1999-). Intressen: Rugby, racing och styrketräning. Golfmeriter: hcp 2 som 13-åring. Årsinkomst: Runt 9 miljoner kronor. Aktuell: Talar ut om livet som caddie åt Tiger Woods

Maj 1999. Tiger Woods charmige caddie Mike "Fluff" Cowan får sparken. Orsak: Han ger en stor tidningsintervju om livet med Tigern.

Genast börjar jakten på vem som ska ersätta. Ryktet går i caddiekretsar och alla inser det uppenbara - drömjobbet är ledigt.

- Alla snackade om vem som skulle kunna få jobbet, ett jobb värt att dö för, berättar rutinerade Steve Williams från Nya Zeeland.

De allra närmaste i Tigers krets fick i uppdrag att lämna varsin lista på ett fåtal namn på caddies som var tänkbara.

"Jag blev chockad"

Ett namn fanns på alla listor: Steve Williams.

- Så Butch Harmon (Tigers tränare) kom fram till mig och frågade om jag var intresserad. Jag blev chockad.

Nu berättar Steve Williams för första gången i en stor intervju, i amerikanska Golf Digest, om delar av livet med världsettan Woods.

Även om han är försiktigt och inte ens är i närheten av att avslöja känsliga privata ögonblick, så är det en inblick i jobbet som världens mest uppmärksammade och välbetalda caddieuppdrag.

Lön: 9 miljoner per år

- Men pengar betyder inget, säger han till Golf Digest. Folk skämtar om att jag skulle vara tvåa på USA-tourens penninglista, men det är att bry sig för mycket om pengar.

Williams har haft jobbet i tre år och tjänar varje säsong mellan sju och nio miljoner kronor.

Det vågade han knappast drömma om som 13-åring hemma i Wellington på Nya Zeeland.

När han var 15 år gammal lämnade han skolan och berättade för föräldrarna att han ville till London och bli caddie. Han hade själv 2 i handicap men hade testat att extraknäcka som caddie på den lokala golfbanan och drömde om jobb med de stora stjärnorna på Europatouren.

- Skolan intresserade mig inte. Jag hade sparat 20 000 dollar och stack.

Föräldrarna trodde han skulle få hemlängtan och var aldrig oroliga.

I dag är han Steve med Tiger Woods närmaste vänner - och lever drömmen.

"Ibland är det stökigt"

För Golf Digest berättar han:

- När vi är ute på banan måste jag vara polis. Vid varje hål, vid varje slag, letar jag efter kameror, mobiltelefoner eller annat som kan störa Tiger.

- Utanför USA är inte säkerheten så strikt och ibland är det stökigt. Jag skulle aldrig tveka att kasta bagen och jaga efter någon om något inträffade.

Kan du hjälpa honom med svingen, undrade golftidningen.

- Om Tiger frågar, så. Jag har en bra bild av hans mekanik och kan se om något är fel. Men det är inte ofta.

Däremot är Williams mycket aktiv i Tigers val av linjer på green. Och Tiger lyssnar.

- Stevie betyder mycket för mitt spel, har Woods sagt.

Fanny bästa caddievän

Williams tillbringar stor del av fritiden med sin berömde chef och är sällan ute med andra caddies - med ett undantag:

- Fanny Sunesson (svenskan) är min bästa caddievän, berättar han. Jag satt på läktaren när hon och Nick Faldo vann British Open på St Andrews 1990 och var så glad för hennes skull. Det måste vara en stor känsla, så därför är Tigers seger där för två år sedan det största jag varit med om.

I intervjun fick Steve Williams frågan om han någon gång spelat golf med Tiger Woods.

- Det har väl hänt att han släppt ner en och annan boll på rangen, men vi är båda där ute för att jobba och får inte mycket sånt gjort om det är jag som slår bollar, svarade han.

- Vi har spelat två rundor, en gång i samband med en tävling och en gång hemma hos Tiger. Jag fick ett bra försprång, så det blev ganska jämnt.

I dag ska Steve Williams göra allt för att ge sin chef en så bra start som möjligt i British Open - och få korn på Tiger Woods nionde seger i en major.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf