En enormt tragisk olycka

SPORTBLADET

Finsk skeppare drunknade efter roderhaveri

Den finländske segelbåten drabbades av roderhaveri.

Då föll skepparen i vattnet.

Trots flera räddningsaktioner återfanns han aldrig.

- En fruktansvärt tragisk olycka, säger den svenske världsomseglaren Klas Nylöf.

"Klabbe" Nylöf, en av svensk seglings mest erfarna.

Den finländska båten, med fem man i besättningen, låg på nionde plats i sin klass i Gotland Runt och befann sin ungefär 25 sjömil väster om Gotska Sandön. Det blåste 15 meter per sekund och sjön var grov.

Då havererade rodret och den 65-årige skepparen föll överbord. Larmet kom till sjöräddningscentralen klockan 13.12.

Sjutton minuter senare befann sig helikoptern på plats och ytbärgare gick ner för att rädda mannen. Klockan 13.40 bekräftades det att mannen hängde i helikopterns säkerhetssele och han var på väg att vinschas upp.

Då gick någonting snett.

Avbröt sökandet

Tretton minuter senare rapporterades det att mannen glidit ur selen och flytvästen under räddningsinsatsen och därefter sjunkit under ytan.

Klockan 18.00 i går kväll avbröts sökandet efter mannen, professor vid universitetet i Helsingfors och en erfaren skeppare som även var talesman för säkerhetsfrågor i sin seglarförening.

- Hoppet att finna honom vid liv är ute. Han var kraftigt nerkyld och dessutom sågs han försvinna under ytan, säger Peter Lindquist, presstalesman vid Sjöräddningscentralen.

Första gången

Efter olyckan eskorterades sedan av kustbevakningen till målet i Sandhamn.

- En tragisk olycka. Aldrig tidigare har någon drunknat under Gotland Runt. Som seglare måste man leva med de förutsättningar som finns och när det är stökiga förhållanden är det lätt att en olycka inträffar. Det är enormt tragiskt, men jag hoppas att det inte får några följder för tävlingen, säger Klas Nylöf, som seglade både Gotland Runt och Volvo Ocean Race med båten Assa Abloy.

- Det går inte att klandra tävlingsledningen. Är man ombord vet man riskerna.

I går blåste det sydliga kulingvindar och det var mycket grov sjö. Flera fall av mastbrott och läckande båtar rapporterades. Totalt har över 70 båtar tvingats bryta tävlingen.

De sista båtarna i tävlingen väntas nå målet i Sandhamn under dagen.

Anna Carlsson