Succé för Hanna Hermansson - klar för final på 1500 meter

avErik Karlsson, Robert Rosén

STOCKHOLM/BERLIN. På 800 meter missade Hanna Hermansson en final med blott fem hundradelar.

Svenskan fick dock revansch på 1500 meter - där hon krossade sitt personbästa och tog sig vidare från försöken.

– Jag har absolut inget att förlora i en final, säger Hanna Hermansson.

Blott fem hundradelar skilde Hanna Hermansson, 29, från en final på 800 meter. Svenskan räckte dock inte riktigt till och blev utslagen i semifinal.

I försöken på 1500 meter visade Hermansson dock att den fina formen sitter i - och den här gången fick hon även resultaten med sig.

– Det var en sån frustration när jag klev av banan i förrgår. Jag kände att då sprang jag nästan PB och jag var blockad på upploppet, så jag fick inte ut det jag ville. Då hade jag absolut inget att förlora. När plan A inte funkar får man ta plan B, säger Hanna Hermansson efter försöken på 1500 meter.

”Hade så mycket kvar”

I det andra försöksheatet sprang Hermansson, via en imponerande spurt, in på en fjärdeplats och säkrade därmed en plats i finalen. Svenskan fullkomligt krossade sitt personliga rekord på 1500 meter - när hon sprang in på 4:08.98.

– Det var två tjejer framför mig och jag kände att de började stumna, men jag lyckades på nåt vis klämma mig emellan och jag hade så mycket kvar. Det finns absolut snabbare tider. Jag har absolut inget att förlora i en final, säger Hermansson, som var minst sagt nöjd och lättad efter loppet.

– Att va i sin livs form och inte få visa det... Det finns inget mer frustrerande. Så det är jättekul jag ändå kom till en final, även om det inte är på min huvuddistans.

Krossade sitt personbästa

Trots succéloppet gick taktiken inte som Hanna Hermansson hade tänkt.

– Egentligen inte. Jag tänkte att jag skulle komma ut ganska fort i starten och sen sakta ner det, då vet jag att jag bäst chans. För jag såg på loppet innan att det krävdes 4,10 och tänkte att det kan bli ganska hårt för mig att nå topp åtta. Då tänkte jag att jag ville ha ett långsamt lopp men när de andra satte fart var det bara att hänga på.

Den fina tiden innebar att Hanna Hermansson sänkte sitt personbästa med inte mindre än 3,03 sekunder.

– Ganska förvånad faktiskt. Det kändes så lätt hela vägen. Jag låg bara i innersarg och fick en väldigt bra resa. Kändes lätt och jag hade väldigt mycket kvar när det var 200 meter kvar. Jag blev lite blockerad och det kunde gått lite fortare om det inte vore för det.

Foto: SVT

”Jag har allt att vinna”

Efter succeloppet väntar nu final på 1500 meter för Hanna Hermansson på söndag.

– Det är ingenting att förlora. Jag kom in till försöksheaten med absolut sämst tid på pappret. Nu har jag redan tagit tio stycken som på pappret var bättre än mig. Sätter de inte upp fart så bjuder de in mig, för jag har bästa PB på 800 meter, så jag har allt att vinna.

Hur ska du göra för att få det att gå långsamt i finalen?

– Det får det gärna göra men om det går fort är det samma sak, det är bara att hänga på och ha mycket kvar de sista 200, för där är jag som starkast.

Tror du att de andra är oroliga för dig?

– Jag tror inte de räknar med mig faktiskt.

Medan Hanna Hermansson tog sig vidare till finalen åkte Anna Silvander, 25, ut i det första försöksheatet.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM