Svaret efter kritiken: ”Ingen annan lösning”

Arrangören om bojkotten: ”Säkerheten går först”

avSimon Sjöstrand

Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Boström. Arkivbild.

O-ringen skakas av en bojkott på grund av sponsoravtalet med vapenföretaget BAE Systems Hägglunds.

Nu svarar arrangören på kritiken.

– Vi är nöjda med avtalet som är absolut nödvändigt för oss, säger O-ringens vd, Henrik Boström, till Örnsköldsviks Allehanda.

I helgen drar O-ringen i gång i Örnsköldsvik.

Men snacket inför världens största orienteringstävling handlar inte bara om det sportsliga.

Flera landslagslöpare har riktat skarp kritik mot att arrangören valt att samarbeta med lokala vapentillverkaren och sponsorn BAE Systems Hägglund och två av stjärnorna – paret Helena och Gustav Bergman – väljer att bojkotta tävlingen på grund av det omtvistade avtalet.

– Det är åt helvete att ett företag som bidrar till människors död och tillverkar kärnvapen får sponsra O-ringen, säger Helena till Örnsköldsviks Allehanda.

”Handlar om att rädda liv”

Hon har bland annat varit med och startat en namninsamling till Orienteringsförbundet och O-ringen om att säga upp avtalet med Hägglunds, en insamling som för tillfället är uppe i 353 namn.

Nu svarar arrangören på kritiken.

O-ringens vd, Henrik Boström, säger att avtalet med Hägglunds kommer stå kvar.

– Vi är nöjda med avtalet som är absolut nödvändigt för oss. Vi behöver Hägglunds sjukvårdslösningar. Deras bandvagnar är väldigt viktiga för säkerheten när det gäller att ta sig fram i svår terräng. Det handlar om att rädda liv vid exempelvis hjärtstopp och det finns ingen annan lösning. Helikopter är alldeles för dyrt. Vi behöver det här avtalet för arrangemangets bästa. Säkerheten går först, säger Boström till Örnsköldsviks Allehanda.

ÖA: Hur ser du på den kritik mot avtalet som framförts av flera landslagslöpare?

– Det är alltid välkommet med debatt och jag förstår deras ståndpunkt. BAE är ett globalt företag och det komplicerar bilden. Vi har avtal med det lokala företaget Hägglunds. Sedan vet jag inte om 350 namnunderskrifter väger så tungt med tanke på att 20 000 orienterare väntas komma till Örnsköldsvik.

”Är rent felaktigt”

Tommy Gustafsson Rask är vd på Hägglunds. Han säger att det ”alltid kommer finnas synpunkter när det gäller försvarsindustrin”, och motiverar sitt företags sponsorskap.

– Vi ser oss som en del av Örnsköldsvik och har 800-1 000 anställda i staden. Det är viktigt för oss att finnas i Ö-vik. När vi fick frågan om att sponsra O-ringen svarade vi ja. Att vi kan hjälpa till med logistik och sjuktransporter känns positivt, säger Gustafsson Rask, som också bemöter påståendena om att Hägglunds skulle vara ett kärnvapenföretag.

– Det är rent felaktigt. BAE Systems tillverkar inte kärnvapen. Vi är en försvarsindustri och det står vi för. Vi följer svensk lag till punkt och pricka och exporterar inte försvarsmaterial utanför landet utan tillstånd.

ARTIKELN HANDLAR OM

O-ringen