Svenska Hjältar: ”Sov över i ishallen och skötte isen dygnet runt”

avAdam Borg

Foto: Privat

Sverige kryllar av eldsjälar som får föreningarna att gå runt.

En av dessa är Söderhamn-Ljusnes ordförande Mikael Krantz, 53, som spenderar över tolv timmar i ishallen per dag.

– Drivkraften är att skapa möjligheter för ungdomarna här att ha något att hålla på med.

Ishallen i Ljusne har blivit Mikael Krantz andra hem.

Bokstavligt talat.

Som ordförande för division 2-klubben Söderhamn-Ljusne HC spenderar Krantz mer timmar i ishallen än vad han gör hemma.

– Senaste månaden har det inte varit under tolv timmar någon dag. Det har varit så sju dagar i veckan. När säsongen drar igång i mitten av oktober blir det runt 6-8 timmar om dagen, säger Mikael Krantz.

I år sov till och med ordföranden över i ishallen under en period.

– Vi hade problem med isen inför ett träningsläger så då var det bara att jobba. Då blev det så att jag och en till kille sov över i ishallen och skötte isen dygnet runt.

Foto: Privat

”Finns hela tiden saker som måste göras”

Mikael Krantz har vigt merparten av sitt liv till ishockeyn. Han spelade själv aktivt fram till 1986 då en knäskada satte stopp för karriären. Sedan dess har han varit både ledare, assisterande tränare, suttit i styrelsen och även varit domare under en period.

Efter en period utan uppdrag inom ishockeyn går nu Krantz in på sitt femte år som ordförande i Söderhamn-Ljusne som just nu har runt 300 medlemmar.

– Som ordförande i en sådan här förening går det inte att ha en kontorsstyrelse. Det måste vara en operativ och aktiv styrelse för annars fungerar det inte. Så det blir allt från att köra ismaskin, jaga sponsorer och värva spelare.

– Det är en liten ort och ideella krafter är inte lika lätt att få tag på nu som för 15 år sedan. Så det finns hela tiden saker som måste göras.

”Vi försöker skapa möjligheter”

Vid sidan av sitt jobb som ordförande jobbar Mikael som personlig assistent till sin son Johan som är autistisk. Det har gjort att Mikael också gör en stor insats för funktionshindrade som vill testa på att spela ishockey.

– Vi försöker skapa möjligheter för de som vill ska få testa på det och känna på isen. Jag och Johan brukar gå ner och då är det full mundering som gäller. Sen har vi ett samarbete med särskolan i Ljusne då de brukar komma ner och åka. Det brukar vara uppskattat.

– Det är ganska naturligt för mig och jag har försökt implementera det i föreningen och allt runt om kring.

1 av 2

”Ungdomarna måste ha någonstans att hålla till”

Den stora anledningen och drivkraften till att Mikael Krantz lägger ned så mycket tid för föreningen är just för ungdomarnas skull.

– Drivkraften är att skapa möjligheter för ungdomarna här att ha något att hålla på med. Ishallen ägs inte av kommunen utan själva föreningen. Det gör att det går att skapa möjligheter för ungdomar som vill hålla på med ishockey. Det driver mig att se till att det fungerar. Ungdomarna måste ha någonstans att hålla till. Sen har jag också ett jätteintresse för ishockeyn vilket underlättar.

För sitt engagemang i föreningen och ishockeyn i kommunen har nu Mikael Krantz blivit nominerat till Årets Sporthjälte.

– Jag blev väldigt överraskad och förvånad men jätteglad över att bli nominerad. Jag blir stolt och det ger extra energi att jobba.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM