Underliga scener: Här gör svenskorna upp

Publicerad 2018-08-08

GLASGOW. Här är scener vi inte trodde att vi skulle få se på långbane-EM.

Sara Junevik mot Louise Hansson, ensamma i bassängen, i en duell mot varandra.

– Jag började garva på en gång, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

EM i Glasgow har påmint om två speciella regler. Den första, att du kan slå världsrekord på halva sträckan av ett lopp, föranledde Pernille Blumes märkliga insats på 100 meter frisim.

Den andra säger att bara två simmare från samma nation får gå till semifinal på en distans. Detta har inneburit att ett par britter och ryssar, som utan vidare varit bland de 16 snabbaste i försöken, ändå har strukits för att två landsmän varit kvickare.

”Visste att det skulle bli bättre”

Men ingen gång har den regeln ställts på sin spets såsom i damernas försök på 50 meter fjäril. Sarah Sjöström var klart snabbast på 25,11. Bakom henne delade Sara Junevik och Louise Hansson på tolfteplatsen på exakt samma tid, 26,50. Då båda inte får gå vidare behövde de simma mot varandra i en duell om semifinalplatsen.

– Jag började garva på en gång. Det är bra, tänkte jag, för jag visste att det skulle bli bättre tider, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark om den unika situationen.

Hon skulle få rätt. De två svenskorna fick en halvtimmes vila från försöken och klev sedan upp jämsides för en duell om en plats i semin. Och båda sänkte sina försökstider: Hansson till personliga rekordet 26,11 och Junevik till 26,36.

– Det var väl synd att jag missade på grund av det här, men jag vet att Sverige i alla år har varit bra på 50 fjäril, så det är kul att vara en av dem i alla fall, säger Junevik.

”Nu tycker vi att den är dålig”

– Det är konstigt att jag och Sara går upp i en omsimning. Det är surt att man inte får vara tre i finalen. Men när man väl står där lägger man inte fokus på den som är på banan bredvid, säger Louise Hansson och säger att hon ser för- och nackdelar med regeln.

– På ett sätt öppnar man upp sporten för flera länder. Annars hade det kanske blivit att stornationerna hade tagit över allt. Men samtidigt, ställer du upp med fyra är det jäkligt surt att vara trea.

– Och nu i den här situationen tycker vi att den är riktigt dålig.