Från konkurs till toppen - Force India överraskar i Belgien

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Force India gick i konkurs i samband med Ungerns GP.

Efter sommaruppehållet är teamet tillbaka.

Med ett sensationellt andra startled i Belgiens GP.

Kvalet till Belgiens GP blev ett riktigt drama eftersom regnet överraskade teamen lagom till Q3, den sista kvalomgången. Det förändrade förutsättningarna och det var VM-ledaren Lewis Hamilton som var snabbast. Han tog sin femte pole position i Belgien.

– Det är nog det tuffaste kvalet i min karriär, det tycks bara bli tuffare och tuffare den här säsongen. Det var väldigt jämnt i dag, Ferrari var lite snabbare på rakorna, men sedan kom regnet, säger Lewis Hamilton efter kvalet.

– Jag körde av i kurva ett och vi har inte kört någonting i regn tidigare den här helgen. Man får tassa på tå runt banan, det är så svårt för det ser ut som om banan är torr, men den är egentligen blöt. Det är så tufft för du vet inte vad som väntar.

Foto: Laszlo Balogh / TT / NTB Scanpix

Från konkurs till andra startled

VM-tvåan Sebastian Vettel, Ferrari, startar från andra startrutan - och den stora överraskningen återfinns i andra startled.

Där står Esteban Ocon och Sergio Perez – från det nya teamet Racing Point Force India. Teamet blev av med samtliga poäng efter ägarbytet tidigare i augusti och behöver plocka placeringar bland de tio bästa för att teamet ska avancera från sista plats i märkes-VM.

– Det är fantastiskt. Det var inget dåligt steg för ett nytt stall, säger Ocon, som gjorde karriärens bästa kval.

– Att få vara trea här efter det att vi har haft en så tuff tid i vårt team och få den här fina nystarten är fantastiskt. Att vi lyckades, att jag lyckades. Nu ska vi ge allt i morgon.

Ericsson avbröt kvalet med problem

Marcus Ericsson tog sig vidare till Q2, men där tvingades han parkera bilen med motorproblem.

– Det var någon slags problem som vi drabbades av redan under inledningen av kvalet. Vi försökte att reparera det från ratten och det var riktigt tufft att köra. Tyvärr kunde vi inte lösa det, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

Svensken har startplats 13 i morgondagens GP, hans teamkollega Charles Leclerc har startplats 12. Det gör att båda förarna från Sauber har bra möjligheter att ta poäng i Belgiens GP, Ericsson har varit stark i racen under hela säsongen.

– Vi har bra chanser i morgon, vi vet att vi har en bra racebil och jag är bra i racen, plats 13 är bra om man vill ta poäng, säger Marcus Ericsson till tv-kanalen.

Valtteri Bottas, Mercedes och Nico Hülkenberg, Renault, startar i sista led eftersom båda har motorbestraffningar. Belgiens GP startar i morgon söndag klockan 15.10.


F1-bloggen med de senaste nyheterna inför Belgien GP.

Ladda ner Sportbladets app – följ ditt lag 00:26

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM