Norska stjärnan: ”Risk att köra Tour de Ski”

Titelförsvarare Heidi Weng hoppas på ny start, men...

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

KVITFJELL. Efter segern i Tour de Ski förra året hade Heidi Weng en tung period med ett motigt OS.

Den norska skidstjärnan vill ändå köra tävlingen igen, men avvaktar beslut med tanke på VM senare i vinter.

– Det är en risk att köra Tour de Ski, säger hon.

Heidi Weng, 27, slår sig ner inne i den stora matsalen i fjällstugan i Kvitfjell. Hon är på rätt spår igen efter en försäsong som inte sett ut som de tidigare.

Dagen efter världscupens avslutning i Falun i mars satte sig Heidi Weng på planet till Spanien.

Hon gjorde det med seger i den totala cupen i bagaget, men med en sargad kropp och en plågad själ. Krafterna fanns inte och känslan satt i länge under våren.

– Jag har varit sliten förut, men jag behövde lite mer tid den här gången. Jag tog det lite lugnt i starten av säsongen och inte tränat lite mycket som tidigare år och dragit ner på intervaller, säger hon.

Heidi Weng vann Tour de Ski men veckorna efter klättringen i Alpe Cermis blev hård. Resultaten dippade och under OS blev Heidi Weng som bäst åtta och petades ur det norska stafettlaget. Det var första mästerskapet sedan 2013 som hon vände hem utan medalj.

”Försöker att inte läsa så mycket”

Hon berättade i samband med Falun i vintras att perioden varit mentalt svår, att hon tacklat media dåligt och att hon hade tagit hjälp av psykolog för att komma vidare.

En lärdom inför den här säsongen att ha en rakare strategi kring sociala medier.

– Jag försöker att inte läsa och se så mycket. Samtidigt har jag så många runt mig som tycker om mig och det är det som är viktigast, säger hon och fortsätter:

– Alla hade uppfattningar om dig hela tiden och det är lite svårt., Har man en tyngre period och varken kropp eller huvud fungerar riktigt är det extra tungt när folk ska kommentera och ha åsikter om allt kring dig. Men jag har tänkt att de som har synpunkter känner inte mig.

Foto: Alley, Ned / TT NYHETSBYRÅN

Det fanns en uppfattning om att Heidi Weng aldrig kom ikapp till OS på grund av Tour de Ski.

Kommer du att åka i år?

– Jag har en väldigt stor lust att åka, men sen får vi se hur allt fungerar från starten.

Många trodde du var sliten på grund av Tour de Ski?

– Det är en risk att åka Tour de Ski. Man vet att man blir sliten och behöver fler lugna dagar. Men man får det med lugnt jag är inte alltid bra på det. De flesta som inte kör Tour de Ski är i väldigt bra form när det är mästerskap. Det är ett val man gör.

Så vad väljer du?

– Jag gillar att köra tävlingar och väljer jag Tour de Ski vet jag att jag kan vara bra på VM men att jag behöver mycket tid efteråt. Man måste tänka lite mer på hur jag ska göra saker. Men jag tycker att jag gjort allt rätt tidigare, säger hon och påpekar:

– Jag tror att jag startat i Tour de Ski sju gånger och jag tycker att det har fungerat väldigt bra.  Det är en gång som det inte har fungerat. En gång av sju måste man nästa tåla.., säger hon med ett snett leende.

”En fin tävling”

Kollegan Ingvild Flugstad Östberg var tvåa i Tour de Ski förra året. Hon tvekar mer över ett deltagande i vinter.

– Jag är inte säker. Jag har diskuterat det lite med tränarna och vi får fortsätta den diskussionen. Jag får värdera positiva och negativa sidor med det.

– Det är en fin tävling och jag gillar att åka Tour de Ski. Samtidigt är det en tuff tävling. Det handlar om att ha möjligheten att prioritera hårt efter Touren, så det inte blir för mycket, säger hon men påpekar samtidigt:

– Jag tror det går bra att köra hela Tour de Ski och vara bra i ett mästerskap.  Det var många som tyckte att det påverkade mig (inför OS), och ännu mer året innan vid VM. Men det var nog mest ett dåligt upplägg inför VM.

Therese Johaug, som gör comeback efter sin dopningsavstängning, siktar på Tour de Ski men är medveten om att inledningen av världscupen får avgöra.

– Plan A är att köra Tour de Ski, men vi får se, säger skidstjärnan till Sportbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM