Miss av Vettel – Lewis Hamilton nära femte VM-titeln.

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sebastian Vettel satsade allt.

I fel läge.

Lewis Hamilton närmar sig sin femte VM-titel.

– Jag är så lycklig, jublar britten.

VM-ledaren Lewis Hamilton tog starten av Japan GP och kunde kontrollera loppet från det första till det sista varvet, samtidigt som VM-tvåan Sebastian Vettel, Ferrari, satsade allt.

Och förlorade.

Tysken satsade allt på att köra om Max Verstappen, Red Bull i kamp om plats tre, men det gick inte alls.

– Du kan inte köra om i den kurvan, det är helt onödigt, säger Max Verstappen efter loppet.

– Jag lämnade plats, han understyrde och körde in i mig. Synd.

Det omkörningsförsöket slutade med en kollision och Vettel rasade genom fältet. Han jobbade sig sedan upp och tog till slut målflagg som sexa.

– Jag ville förbi, men jag var inte desperat på något sätt. Luckan fanns där, annars hade jag inte valt insidan. Sedan försvann all plats. Han lämnade ingen yta kvar till mig och vi gick i varandra. Men sådan är motorsporten, säger Sebastian Vettel till tysktalande medier efter loppet.

– Jag ångrar inte att jag försökte.

Hamilton kan vinna VM-titeln om två veckor

I VM-sammandraget betyder det att Lewis Hamilton leder med 67 poäng när fyra lopp och hundra poäng återstår av säsongen.

– Jag älskar detta och jag är så otroligt glad över en sådan fantastisk helg och det visar vilken styrka vi har som team, säger Lewis Hamilton.

Vinner han USA:s GP om två veckor, samtidigt som Vettel inte slutar två säkrar Hamilton sin femte VM-titel.

– Jag försöker ta ett steg i taget, varje helg är positiv och sedan får vi jobba vidare. Jag tycker att vi har gått från klarhet till klarhet i år och Austin brukar vara en bana som passar oss väldigt bra, säger Hamilton efter loppet.

– Jag kan knappt vänta på att släppa lös det här monstret här.

För Marcus Ericsson var det en tung helg. Han kvaddade bilen i kvalet och under loppet körde han in i teamkollegan Charles Leclerc efter omstarten och fick fortsätta med en trasig framvinge. Svensken slutade på plats 12.

– Vi visste att det skulle bli ett tufft race och med tanke på att jag startade på plats 20 är plats 12 ett bra resultat. VI hade en bra pace och bilen kändes bra, säger Marcus Ericsson.

– Det är synd att jag inte kunde starta racet längre fram, då hade jag kunnat ta poäng. Tycker ändå att det var en positiv dag och jag ser fram emot nästa lopp i Austin.

Nästa deltävling avgörs i Texas, USA om två veckor.

Publicerad:

LÄS VIDARE