– Vi har 13 raka och siktar på 16

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt inför kvartsfinalerna i basketligan

Kan Sundsvall resa sig ur krisen, fortsätter BC Luleå sviten och kan någon få kungarna att abdikera?

Grundserien är över – nu börjar allvaret.

Här är allt du behöver veta inför kvartsfinalerna.

✓ Södertälje Kings-Malbas (3-0 i matcher under grundserien)

Södertäljes lagkapten Mike Joseph – så slår vi Malbas:

”Vi kommer att spela vårt spel, snabbt, hårt försvar och vi kommer att passa bollen och förstöra allt de gör i försvar. Sen har Vedran (Bosnic) och Ludde (Degernäs) förberett lite taktiska grejer. Vi kommer att fokusera på att stoppa Calle (Engström) väldigt mycket, men sen kommer de att behöva stoppa oss. Vi vet att vi kan förlora mot vilket lag som helst så vi känner oss inte som favoriter alls.

Josephs tips: ”Tippning är inte min grej, vi ska försöka vinna så fort som möjligt. Vi vill ha 3-0.”

Malbas Carl Engström – så slår vi Södertälje:

”Det är fortfarande hemlig gameplan, men vi måste spela vårt bästa, det är ett bra lag. Vi kom åtta och de kom etta i serien, men det är bara att köra på. Vi har visat att vi kan vinna mot alla andra och vi kan slå dem också. Det gäller att få stopp på Bizaca, han är väldigt viktigt för dem och få stopp på några guards också, gör vi vårt bästa kan vi slå vem som helst.”

Engströms tips: ”Det håller jag för mig själv, jag kan tippa de andra, men inte vår.”

Sportbladets tips: 3-0 i matcher till Södertälje.

Kommentar: De trefaldiga mästarnas segersvit på 16 matcher bröts av BC Luleå i den näst sista omgången, men Södertälje har slagit nytt ligarekord i segrar under en säsong och är fortfarande odiskutabla favoriter till guldet. Malbas har visserligen imponerat under säsongen, men det är David mot Goliat i den här kvartsfinalserien och nykomlingen kommer inte kunna sänka jätten. Södertälje avgör snabbt och smärtfritt.

✓ BC Luleå-Uppsala Basket (3-0 i matcher under grundserien)

BC Luleås Adam Rönnqvist – så slår vi Uppsala:

”Vi ska göra som vi har gjort de senaste 13 matcherna, spela vårt spel. Röra bollen i anfall och spela stenhårt försvar. Inte tillåta några enkla poäng och springa mycket, det är så vi vill spela. Och försöka trötta ut dem, vi har en bred trupp vilket är bra. Det gör att vi kan springa mycket, är någon trött kommer någon annan in med pigga ben så vi kan nöta ner dem”.
Rönnqvists tips: ”3-0 till BC Luleå. Vi har ju 13 raka så vi siktar på att ha 16 efter semifinalen.”

Uppsalas Mannos Nakos – så slår vi BC Luleå:

”Det gäller att försöka stoppa Prostran, Wesby och Burrows och sakta ner dem. Vi antog att vi skulle få möta Luleå så vi har börjat gå igenom lite. Vi har spelat lite mer som ett lag på slutet och fått igenom bollrörelse och börjat få tillbaka självförtroendet så det är bara att rida på det.”

Nakos tips: ”3-2 i matcher till oss”.

Sportbladets tips: 3-1 i matcher till BC Luleå.

Kommentar: BC Luleås säsong har varit en berg- och dalbana, men under våren har laget hittat formen på allvar. BC knep andraplatsen i sista omgången och går in i slutspelet med 13 raka segrar. Svensksatsande Uppsala har också en uppåtgående kurva och går in i kvartsfinalserien med en positiv känsla. Det ska ändå inte räcka mot Luleå som i dagsläget ser ut att vara det enda laget som kan hota Södertälje om guldet.

✓ Norrköping Dolphins-Sundsvall Dragons (3-0 i matcher under grundserien)

Norrköpings Mikael Lindqvist – så slår vi Sundsvall:

”Vi ska fortsätta jobba hårt som vi har gjort och spela intensivt och tufft försvar. De har många bra skyttar, Charles Barton som har haft en väldigt bra säsong och även Baeringsson som är en väldigt duktig spelare, men de har många andra vapen också. Det gäller att vi kommer fokuserade. Vi har haft mycket skador på slutet och då är det svårt. Nu har Jocke (Kjellbom) och Johnell (Smith) fått vila ett par dagar så vi kommer redo till söndag. Vi har slagit dem under säsongen och vet vad vi kan göra. Nu gäller det att komma ut och göra det också”.

Linqvists tips: ”Jag vill inte tippa, men vi kommer att gå vidare”

Sundsvalls William Gutenius – så slår vi Norrköping:

”Jag tror att det är en ganska bra match up, vi har koll på hur de spelar och mötte dem innan Nässjö och förlorade med tre poäng. Vi ska försöka utnyttja att de är ganska stora, vi är lite rörligare genom hela laget så mycket attackera och försöka dra foul så att de får foulproblem. Kjellbom är en sådan stor pjäs som tar upp så mycket plats både offensivt och defensivt. Han är där och blockar skott och spelar bra försvar över nästan hela planen så vi måste försöka få bort honom och spela snabbt för det vill helst inte Norrköping, då kan det nog gå vägen.

Gutenius tips: ”Jag tror att det blir en lång serie, men vi går segrande ur den med 3-2”.

Sportbladets tips: 3-2 i matcher till Norrköping Dolphins.

Kommentar: Norrköping har under säsongen sett ut som en guldkandidat, men tyngda av skadeproblem har laget bara tagit fem segrar under de elva senaste matcherna.

På andra sidan står krisande Sundsvall där de ekonomiska problemen ser ut att ha gått ut över spelet på planen. Laget bröt visserligen förlustsviten på sju matcher i sista omgången, men det är två lag med tveksam form som går in i slutspelet.

Får Norrköping tillbaka Johnell Smith och hittar tillbaka till vinterns spel går de dock segrande ur striden.

 ✓ Borås Basket-Nässjö Basket (2-1 i matcher under grundserien)

  Borås Baskets Christian Maråker – så slår vi Nässjö:

”Vi måste spela med mycket energi. De är väldigt aggressiva och fysiska, vi måste matcha det. På papperet är vi väl favoriter, men vi har haft lite svårt de senaste veckorna, men om vi spelar som vi kan ska vi kunna ta hem det. Det är lite små detaljer som vi måste fixa till”.

Maråkers tips: ”Jag vill säga 3-0, men säger 3-1.”

  Nässjös lagkapten Karim Wazzi – så slår vi Borås:

”Individuellt så är de hur bra som helst och när de spelar tillsammans är de också väldigt bra. Det fäller att störa dem på alla sätt och vis man kan tänka sig. Framför allt Maråker, Sigurdarson och Omar, men sen har de Darboe och Vitali också, de har nästan bara stjärnor. För oss gäller det att fortsätta spela som vi har gjort, röra bollen och framför allt spela aggressivt försvar.”

Wazzis tips: ”Jag vill inte jinxa något så jag vill inte tippa. Självklart är de favoriter, men jag vet att vi är kapabla att slå dem. Det blir väldigt tufft att göra det i tre matcher, men det är verkligen inte omöjligt.”

  Sportbladets tips: 3-1 i matcher till Borås.

Kommentar: Borås nämndes som en guldfavorit inför säsongen, men det stjärnspäckade laget har inte levt upp till förväntningarna och slutade fyra i grundserien med tolv förluster. Laget besitter stor offensiv kapacitet och kan utmana alla lag, men spelet har svajat på slutet och Borås går in i slutspelet med en något oklar form.

Nässjö är den här säsongens stora överraskning. Det var inte många som hade tippat att Smålandslaget skulle sluta femma i tabellen, men med sitt starka försvar går laget in i kvartsfinalserien utan något att förlora och kommer definitivt att kunna störa Borås.

Publicerad: