Mercedes missar – världen jublar

SPORTBLADET

Anna Andersson om dramat i Barcelona

Mercedes stallchef Toto Wolff är besviken, deras förare likaså och Niki Lauda är vansinnig.

Men övriga världen jublar.

För när Mercedes förare slog ut varandra fick vi äntligen se det som F1 går ut på – racing ända in i mål.

Foto: Sportbladets Anna Andersson.

Mercedes har dominerat formel 1 sedan regeländringen 2014. Lewis Hamilton har vunnit två VM-titlar och inför Spaniens GP hade en Mercedes varit snabbast i 36 av de 42 senaste loppen. Sedan den 20 september 2015 har Mercedes vunnit varje lopp och efter den första kurvan av Spaniens GP så såg det ut att bli ännu en seger – men då hände det som inte får hända.

Mercedes båda bilar krockade med varandra. Lewis Hamilton satsade allt på insidan för att gå om sin teamkollega, men Nico Rosberg stängde igen luckan därmed var loppet över. Det är en katastrof för teamet som tappade 43 poäng, bedrövligt för Hamilton som inte tog in någon poäng på sin VM-ledande teamkollega och en tung poängförlust även för Rosberg.

Många olika åsikter

För F1 var det däremot en seger.

I och med att de båda silverfärgade bilarna försvann så tidigt fick vi äntligen se racing igen. F1 så som F1 ska vara, med spännande strategier, intressanta kamper, en fajt om segern och en mycket överraskande vinnare.

Men vad var det som hände mellan Mercedes båda förare vid ingången av kurva fyra?

Det finns inget bra svar.

Enligt Niki Lauda, trefaldige världsmästaren och Mercedes styrelseordförande, var det en oacceptabel manöver av Lewis Hamilton. Han anser att Rosberg som hade ledningen skulle behålla den.

Enligt Mercedes stallchef Toto Wolff var det en konsekvens av att teamet inte använder sig av stallorder utan låter förarna köra mot varandra.

Enligt Lewis Hamilton hade Rosberg en felaktig inställning på motorn och var långsammare. Därför gjorde han som alla racerförare gör, han tog luckan när han såg den.

Enligt Nico Rosberg tappade hans motor kraft. Han såg Lewis och stängde till luckan. Han säger att han gjorde som alla racerförare hade gjort, han försvarade sig.

Enligt tävlingsledningen var det en helt vanlig racingincident.

Därför straffas ingen förare för det inträffade och vi fick se ett magiskt bra F1-lopp.

Ericsson avancerade

Att segraren dessutom heter Max Verstappen gjorde inte saken sämre.

Han är bara 18 år, men det sättet som han hanterade bilen, däcken och konkurrenterna på under sin debut för Red Bull var mycket imponerande. Han stod överst på prispallen och dominerade mästare som Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel.

■ ■ ■

Marcus Ericsson körde upp sig till en tolfteplats.

Han gjorde ett strålande lopp, besegrade återigen sin teamkollega och visade varför han bör köra en bättre bil 2017.

■ ■ ■

Max Verstappen var tre år när Kimi Räikkönen debuterade i F1 och han har sett sin pappa tävla mot den förre världsmästaren. Nu körde han själv mästerligt och gav F1-fansen hoppet tillbaka. Det är den typen av racing vi har längtat efter att se.

ARTIKELN HANDLAR OM