GLÄDJEVRÅLET

SPORTBLADET

Svenska flickvännen hyllar efter att Verstappen, 18, skrivit Formel 1-historia: ’Han är så lugn och spontan’

Max Verstappen var bara 17 när han debuterade i F1.

Nu är han 18 och har vunnit sitt första lopp.

– Jag saknar ord, det är en helt otrolig känsla, säger han.

Foto: Flickvännen Mikaela Åhlin-Kottulinsky kör också racing.

Mercedes båda förare stod i första startled inför Spaniens GP, men de kolliderade innan de ens hade nått den femte kurvan. Det öppnade upp för Max Verstappen som körde sitt första lopp för Red Bull. 18-åringen, som värvats från systerteamet Toro Rosso inför helgens lopp, gjorde bara två depåstopp och hanterade däcken på ett utmärkt sätt.

Höll undan för Kimi

– Han körde helt felfritt, gjorde inte ett enda misstag, säger flickvännen och racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Jag vet precis hur svårt det är i den stressade situationen.

Hon såg sin pojkvän hålla undan för Ferraris Kimi Räikkönen och bli den yngsta GP-segraren i F1-historien.

– När Mercedes förare kolliderade visste jag att han hade alla chanser att nå en pallplats, men jag trodde aldrig att han skulle vinna, säger hon.

– Jag såg hur Räikkönen läste upp hjulen, men Max bara körde vidare. Han är aldrig nervös. Han är så lugn och spontan i sitt agerande. Han har alltid vetat att han ska bli racerförare och eftersom han har haft det målet sedan han var liten är han mentalt förberedd. Han är otroligt trygg i sig själv. Jag tvivlar inte en sekund på att han kommer att vinna flera race framöver.

En otrolig saga

Max Verstappens pappa Jos var också F1-förare, hans mamma var racerförare och hans väg har varit utstakad sedan han var barn. 2013 körde han go-kart, sedan gjorde han en säsong i F3 innan han inför 2015 värvades till Toro Rosso. Efter ett år och fyra lopp flyttades han upp till Red Bull och han tackade genom att köra in som fyra i sitt första kval och sedan vinna sitt första lopp för teamet och skriva historia.

Hans racingkarriär är en saga som nästan är för bra för att vara sann.

– Det är en väldigt speciell känsla, jag förväntade mig absolut inte att vinna och nr Mercedes båda bilar kraschade så var min målsättning att ta en plats på prispallen, men det är helt otroligt att jag faktiskt vann, säger Max Verstappen.

– Jag var inte alls nervös under loppet, jag försökte bara att fokusera och köra så bra jag kunde. Det handlade om att hålla däcken vid liv för när jag gick in i depå sista gången hade jag 32 varv kvar att köra. Jag såg att Kimi tappade lite bakom mig, han försökte köra om mig ett par gånger och det dödar däcken. Då koncentrerade jag mig på att köra hela vägen in i mål. Det här är en sak jag verkligen kommer att minnas.

Det lär resten av F1-världen också göra.

ARTIKELN HANDLAR OM