Avbryter tävlingarna på grund av regnkaos

SPORTBLADET

Den fjärde friidrottskvällen hade precis dragt igång.

Då öppnade sig himlen över Rio och tvingade arrangörerna att skjuta upp tävlingarna i väntan på bättre väder.

– Bara att tävla på OS är tufft, det här gjorde det ännu tuffare, säger ungerske häcklöparen Balazs Baji som hann springa sitt försöksheat i hällregnet.

Hindersimning är en struken och bortglömd OS-gren. Men i dag gjorde den en liten comeback på Olympiastadion i Rio.

Precis efter att kvällspasset tagit sin början drog ett rejält oväder in över stadion och regnet började ösa ner. På innerplan gav först kvinnliga diskuskvalarna och manliga stavfinalisterna upp hoppet om att kunna tävla i ruskvädret och efter att det andra försöksheatet på 110 meter häck sprungit i mål stängde arrangören ner allt tävlande i väntan på bättre väder.

”Förberedd på allt”

En av de sista av banan var ungraren Balazs Baji som kvalade till semifinal med tiden 13,52 på 110 meter hindersim...förlåt häcklöpning.

– Det här var en annorlunda situation. Bara att springa på OS är en svår situation, men i det här regnet är det ännu svårare. Men det är därför vi är här, vi har gjort det här 1000 gånger på träning och tävling. Jag är förberedd på allt, säger han efteråt.

Vad tänkte du när ni stod där och väntade på att presenteras och regnet bara tilltog?

– Jag tänkte bara att jag bryr mig inte, jag kom hit för att springa. Jag stängde bara ute allt annat, säger han.

”Blir konfunderad”

Efter cirka 25 minuters uppehåll släpptes häckheat nummer tre in på banan. Kort senare kom diskuskvalet igång igen och efter en timme återupptogs stavfinalen. Där strök man de få hopp som han göras i regnet och började helt sonika om tävlingen.

Även häcklöparna som inte gick vidare på placering från de två första loppen innan man pausade ska få en ny chans att kvala senare under kvällen.

– Nu blir jag lite konfunderad, det är märkliga turer, säger experten Jonas Mellblom i Viasat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Sommar-OS