Pias glädjebesked: Ja, jag vill stanna!

1 av 2
SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. Det kunde ha blivit Pia Sundhages sista mästerskap i livet, men nu har hon bestämt sig.

Efter segern mot Brasilien berättar förbundskaptenen att hon vill fortsätta med Sverige.

– Ja! säger hon och skrattar.

Foto: PONTUS ORRE

Det kunde ha varit över nu. Inte bara Sveriges OS utan hela Pia Sundhage-epoken.

2012 tog hon sitt andra raka OS-guld med USA och korades till årets tränare på Fifagalan. Sedan flyttade hon hem till Sverige för att leda det egna landslaget, det hon representerat som spelare 146 gånger, i EM-slutspelet 2013.

Ett offensivt Sverige vann brons där och hade turneringens bästa framspelare (Kosovare Asllani) och de två bästa målskyttarna (Lotta Schelin etta, Nilla Fischer tvåa).

Allt mer defensivt

Efteråt började spelet hacka och optimismen pysa ur. Landslaget växlade mellan fem, fyra och tre mittfältare. Asllani åkte in och ut ur truppen och få nya spelare etablerade sig.

Sverige brakade ur VM 2015 mot Tyskland och Pia Sundhages tid som förbundskapten var utmätt. Trots att laget kvalade in till OS i mars 2016 var hon tydlig med att hon var klar på posten om spelen skulle gå dåligt.

Och nu?

Pia Sundhage leder sitt lag till 120 mållösa minuter mot Brasilien på Maracanastadion. De vinner på straffar, går till svensk damfotbolls första OS-final och efteråt låter förbundskaptenen nästan urskuldande när hon pratar om hur defensivt hennes landslag har blivit.

– Vi i coachningen har bestämt oss för att finna ett sätt att vinna på. Är det vackert? Ja, om man tycker om försvarsspel är det vackert. Men förväntar man sig lite flärd och goa saker, väggspel och så och massa målchanser så ser det inte bra ut. Men vi vinner.

Schelin: vi vill ha henne kvar

Kontraktet går ut i vinter. Lämnar hon måste någon annan ta över till EM nästa sommar, för dit kommer Sverige med all sannolikhet kvala in.

Innan Pia lämnar arenan fyrar hon av två korta svar som visar att hon har tänkt om. Tvivlet är skingrat. Vill förbundet ha henne vill hon fortsätta.

Är du sugen på att leda laget över EM 2017?

– Ja. Men man vet aldrig. Nu ska vi göra det här först. Jag är mycket bra på att vara här och nu och det är jag precis just nu också.

Men du är mer sugen på att fortsätta nu än du var för två veckor sedan?

– Ja.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand vill inte kommentera hur SvFF ser på Sundhages framtid. Förhandlingen ska ske hemma i Sverige i höst.

Frågar du landslagets lagkapten är svaret givet. Lotta Schelin vill ha Pia kvar över EM nästa år.

– Jag vet inte ens hur hon tänker, men den resan är redan startad. Tar vi oss vidare nu så varför inte fortsätta? Det funkar ju bra, säger hon.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM