Angelica tårögd efter brasse-släktens stöd

Foto: PETER WIXTRÖM
Angelica Bengtsson.
SPORTBLADET

Rio de Janeiro. I åtta år har Angelica Bengtsson vetat om att OS ska avgöras i hennes ”andra hemland”.

Vägen dit har inte sett ut som hon har väntat sig, men med stödet från släkten hoppas hon kunna överträffa sig själv:

– Jag blev tårögd när de önskade mig lycka till, säger hon.

2009 tilldelades Rio de Janeiro de olympiska spelen 2016. Samma år vann en 16-årig Angelica Bengtsson ungdoms-OS och redan då visste hon vad hennes karriärs stora mål skulle vara: OS på sin andra hemmaplan. Mamma Elizete flyttade till Sverige från Brasilien när hon träffade Angelicas pappa Glenn och hela hennes brasilianska släkt bor kvar i och omkring Vitoria, 50 mil från Rio. Ända sedan första juniorguldet är det här hon har velat lyckas allra bäst. Nu står hon i OS-byn med naglarna målade i både svenska och brasilianska färger.

”Trodde jag skulle slå världsrekord”

– Det känns helt otroligt att äntligen vara här, säger hon och men erkänner samtidigt att läget inför OS inte är som hon föreställde sig det för sju, åtta år sedan:

– Då trodde jag att jag skulle komma hit och slå världsrekord och vinna OS-guld lika enkelt som jag vann ungdoms-OS och dessutom få göra det framför mammas familj. Men saker tar längre tid än så och saker händer genom åren, säger Bengtsson.

Mamma och lillasyster Gabriella är på plats i Rio och på distans i Vitoria har hon redan fått ett starkt stöd när hela brasse-släkten samlade sig och tog en ”lycka till-bild” som de skickade till Angelica innan avresan till Rio.

– De följer mig väldigt mycket och de verkar glada över det jag gör så jag blir rörd när jag tänker på det.

Vad tänkte du när du fick bilden?

– Jag blev rörd, tårögd.

”Högsta på flera år”

Säsongen fram till OS har bara bestått av två tävlingar, med bronset i EM som den senaste. Men Angelica är optimistiskt kring formen:

– Jag har tränat väldigt hårt sedan Amsterdam. Dagarna innan jag kom ner hit var jag riktigt sliten och trött med träningsvärk överallt och jag tänkte ”hur ska det här gå?”. Men nu har jag vilat och när jag tränade igår kändes det riktigt bra. Det var det högsta jag har gjort på träning i år och kanske på tre år, säger hon.

Som Sportbladet berättat tidigare har Angelica Bengtsson stenkoll på sina konkurrenter inför stora tävlingar och hennes egen förhandsrankning säger att hon ska sluta elva.

– Det kommer bli ett jättetufft kval, konstaterar hon.

Men med stöd från den brasilianska publiken vågar hon drömma om mycket högre placeringar.

– Ja, redan i London började brasilianska reportrar prata med mig om Rio och nu när jag har varit här är det flera funktionärer som har kommit fram och sagt att de hejar på mig. Det kommer att bli speciellt.

ARTIKELN HANDLAR OM