OS i Rio 2016

Erkänner: ”Rånet” var bara en bluff

Av: 

Andreas Lillhannus

SPORTBLADET

Simstjärnan Ryan Lochte och hans tre lagkamrater påstod sig ha blivit utsatt för ett väpnat rån.
Nu har två av simmarna erkänt:
Allting var en bluff.

Ryan Lochte, tolvfaldig OS-medaljör, hade precis vunnit guld i lagkappen 4x200 meter frisim.

Han firade med att gå på fest, med lagkamraterna Jack Conger, Gunnar Bentz och Jimmy Feigen. På vägen hem påstod sig simmarna blivit utsatta för ett väpnat rån.

– De är väldigt skakade. De blev av med sina plånböcker, sa mamma Ileana Lochte till USA Today i ett tidigt skede.

Enligt historien ska Lochte först sagt att gruppens taxi stoppats av en bil och att de därefter rånats på sina värdesaker. En man med polisbricka ska även ha satt sin pistol mot Lochtes huvud. En historia som senare kom att ändras till att rånet i stället skett på en bensinmack och att pistolen snarare riktats mot Lochtes kropp än pressats mot hans huvud.

Allting en bluff

Men polisen kunde varken hitta bevis, vittnen eller taxichauffören som ska ha kört amerikanerna. Simmarna kallades till förhör, där de varken kunde redogöra färg på taxibilen, var rånet skedde eller vilken tid på dygnet det var.
Polisen började misstänka att allting bara var en bluff, och en brasiliansk domare beordrade att simmarna skulle stanna i Rio för att säkra utredningen. Lochte hann flyga hem, men de tre andra greps av polis. Nu har brasiliansk polis fått klarhet i fallet:
Allting var en bluff.

Vandaliserade bensinmack

Enligt en källa till nyhetsbyrån AP ska simmarna stannat på en bensinmack på vägen hem från festen. Där ska de ha tagit sönder en toalettdörr, varpå en säkerhetsvakt konfronterade gruppen. Vakten ska ha burit pistol, men ska aldrig ha lyft den ur sitt hölster.

Allting slutade med att bensinmackens ägare kom till platsen och krävde simmarna på pengar för den trasiga dörren. De betalade en hittills okänd summa och åkte sedan från platsen, tillbaka till OS-byn, där de enligt polisen hittade på berättelsen om rånet.

Har erkänt bluffen

Bensinmackens ägare säger till den brasilianska tidningen O Globo att det rör sig om ”ren vandalism”, och att simmarna bland annat kissade på väggarna.
Senare under torsdagskvällen skriver flera internationella medier att två av simmarna, Jack Conger och Gunnar Bentz, erkänt att allting är påhittat.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Rio 2016

Ryan Lochte

Sommar-OS

Simning