Johaug: Sundby är en otrolig motivation

SPORTBLADET

Therese Johaug i tårar i ny intervju

Foto: NRK.NO

I väntan på dom tränar Therese Johaug på egen hand i Sjusjøen.

Motivationen hittar hon i landslagskollegan Martin Johnsrud Sundby och drömmen om Peyongchang.

– När jag vaknar är det bara två bokstäver i huvudet. Det är O S, säger hon i en ny tårfylld intervju med NRK.

Det är en vecka sedan norska påtalenämnden yrkade på 14 månaders avstängning för Therese Johaugs positiva dopningsprov. Det skulle innebära att hela den här säsongen och ungefär halva nästa går om intet för den norska skidstjärnan.

– Jag förstår inte hur det som har skett kan ligga till grund för 14 månaders avstängning, sa hon i ett pressmeddelande då.

För första gången efter strafförslaget blivit offentligt har nu Johaug gjort en intervju. Det är NRK som fått träffa Johaug vid hennes nuvarande träningsbas i Sjusjøen. Där förklarar hon att det just nu är drömmen om en OS-start som driver henne framåt.

Osäker på överklagan

– När jag vaknar är det bara två bokstäver i huvudet. Det är O S. Jag ska träna hårt och lägga ner ett otroligt jobb för att komma tillbaka, säger hon med tårar i ögonen.

I intervjun vidhåller Johaug sin oskuld men vill inte redan nu spekulera i om hon kommer att överklaga domen om den skulle bli fällande.

– Jag kan bara förhålla mig till straffet som kommer och så får jag göra en ny värdering då, säger hon.

”Satt i soffan och skrek”

Förutom OS-drömmen har hon funnit inspiration och motivation hos landslagskollegan Martin Johnsrud Sundby som i helgen vann sin första seger i världscupen efter att också ha varit avstängd för ett dopningsbrott.

– Jag satt i soffan och skrek fram Martin på tv:n i söndags, säger hon och fortsätter:

– Vi är i samma situation. Att ta sig igenom en sådan period. Han visade i helgen att det är möjligt att stå överst på pallen och det är klart att det är en otrolig motivationskälla för mig, säger Johaug till NRK.