Doldisens succé – sexa i Davos: ”Ett superlopp”

Foto: Skärmdump från SVT.
SPORTBLADET

DAVOS. Johan Olsson och Calle Halfvarsson stod över och Marcus Hellner hade en dålig dag på jobbet.

Då klev framtidshoppet Jens Burman fram och imponerade på alla.

– Det är nästan så att vi måste börja gruva oss för Sverige i stafetten på VM, säger norske segraren Martin Johnsrud Sundby.

Han har varit 24:a som bäst sedan tidigare. Men i Davos slog Jens Burman till med ett superlopp och slutade smått sensationellt sexa i tremilen.

22-åringen var hela 41 sekunder före Marcus Hellner som blev näst bäste svensk.

– Det var riktigt kul att det gick så bra, säger Burman.

Varför gick det så bra?

– Det är en kombo av allt möjligt. Det visar väl någonstans att man har gjort rätt i träningen, det är hård träning som gäller. Det är ganska enkelt.

Kan du peka på något speciellt du har gjort?

– Det är träna, träna, träna. Givetvis har vallarna gjort ett kanonjobb, jag hade jättebra skidor i dag. Det mesta stämde i dag.

”Lite omänskligt”

Sverige hade en tung säsong på herrsidan i fjol och framgångarna lyste med sin frånvaro. Den här säsongen har börjat betydligt bättre efter att Hellner och Halfvarsson stått på pallen och nu börjar alltså även framtidsnamnen presentera sig.

– Det är oerhört värdefullt för oss i den här generationsväxlingen vi är inne i. Det här är en av de killarna vi tror väldigt mycket på. Han fick oerhört tuff belastning i fjol med förväntningar att han ska kunna ta över det där direkt, det är lite omänskligt. Men nu får de jobba på lite i skymundan av de mer etablerade åkare.

Tror du att det påverkade honom?

– Nej, det tror jag inte så. Däremot är det klart att det blir en annan energi och stämning i gruppen av att vi får framgångar med laget i stället för att de ska känna att de ska känna att de som precis tar poäng gör de bästa resultaten. Det är samma med Axel (Ekström) som gör sin första världscuptävling och tar poäng här i dag.

Hyllas av segraren

Martin Johnsrud Sundby vann tremilen i Davos och gladdes över ett nytt svenskt namn högt upp i resultatlistan.

– Jag tycker att det är jättekul. I dag går inte Calle och Johan går inte och Hellner hade kanske inte sin bästa dag. Det är nästan så att att vi måste börja gruva oss för Sverige på stafetten i VM.

Hur bra koll har du på Burman?

– Jag vet ju att Jens Burman är en bra skidåkare. Men det är väl definitivt det bästa han har gjort.

Segern var säsongens andra för Johnsrud Sundby som börjar tröttna på snacket om hans dopingdom.

– Jag är färdig med den. Den har känts så otroligt orättvist och oförtjänt. Jag har varit tvungen att leva med det men jag är färdig med den och jag hoppas att andra är klar med den också, säger han.