Har vunnit 25 av 29 OS-guld

SPORTBLADET

Kina fortsätter dominera i pingishagen

Foto: TT

RIO DE JANEIRO. Som pingisspelande kines är det enklare att vinna OS-guld än att ta en av singelplatserna i turneringen.

Fråga Liu Shiwen, 25.

Världsettan satt på läktaren när Ding Ning besegrade Li Xiaoxia i finalen.

I singelspelet i OS får de deltagande länderna ställa upp med maximalt två spelare, och i år valde Kinas lagledning att satsa på Li Xiaoxia och Ding Ning, den regerande OS-mästarinnan och den regerande världsmästarinnan.

Liu Shiwen platsade inte och får gör OS-debut i samband med lagtävlingen.

– Jag har varit med i landslaget i många år och de har trott på mig hela tiden, i både med- och motgång. Jag hoppas kunna fullfölja min uppgift i lagtävlingen och förverkliga min olympiska dröm, sa Shiwen före avresan till Rio de Janeiro.

Repris med annan segrare

Ingen kan ifrågasätta beslutet att ställa över världsettan, för som väntat blev det Ding Ning och Li Xiaoxia som, likt 2012, gjorde upp om OS-guldet.

– Jag vet inte hur jag ska sätta ord på mina känslor just nu, säger Ding Ning efter finalrysaren i paviljong 3 på Riocentro (11–9, 5–11, 14–12, 9–11, 8–11, 11–7, 11–7).

Dominansen total

Det är långt ifrån första gången som två kineser möttes i en OS-final. Framförallt på damsidan har dominansen varit total. Sedan 1988, då bordtennis blev en OS-sport, har kinesiskorna bara missat ett guld i singel-, dubbel- och lagspelet.

Herrarnas medaljstrid avgörs under torsdagen, och ingen blir förvånad om Ma Long och den regerande OS-mästaren Zhang Jike möts i finalen. De är ju kineser.

ARTIKELN HANDLAR OM